Beoordeeld met een 8.8
Binnen 15 maanden je diploma
Meerdere keren starten per jaar
Erkende opleidingen

Pharmacy Practitioner

Écht persoonlijke aandacht, dat vind ik het allermooiste van Capabel Hogeschool.

Media Harmi, student toegepaste psychologie

Bekijk onze opleidingen
Niveau HBO Associate Degree
Type Branche deeltijd
Duur 1 jaar
Erkenning KABIZ
Studiefinanciering Nee
Vooropleidingen MBO 4-diploma Apothekersassistent en werk- of stageplek in een apotheek

Prijzen

Lesgeld in termijnen:
12 termijnen van € 504 + 6 gratis termijnen studieverlenging (indien nodig)
Of bij betaling in één keer:
€ 6.048 € 5.443 10% korting
Examens:
Inclusief + gratis herkansing
Inschrijfgeld:
€ 85
Studiefinanciering mogelijk:
Nee
Vooropleidingen:
MBO 4-diploma Apothekersassistent en werk- of stageplek in een apotheek

De opleiding Pharmacy Practitioner

In de post mbo opleiding Pharmacy Practitioner staat het toepassen van farmaceutische kennis, communicatieve vaardigheden en effectieve attitude in complexe gevallen centraal. Je verwerft kennis over farmacotherapie, aandoeningen en het menselijk lichaam. Je leert deze kennis te gebruiken door effectieve communicatie, organisatorische vaardigheden en inzicht in je eigen houding. Je leert meer complexe praktijksituaties te analyseren en op basis hiervan bewuste keuzes te maken en hierover te communiceren. Je bent hierdoor in staat te zoeken naar effectieve en samenhangende oplossingen voor praktijksituaties. De opleiding richt zich hierbij op het werkveld van de openbare, poliklinische en ziekenhuisapotheken.

Wat doe je als Pharmacy Practitioner?

Een Pharmacy Practitioner (PP) werkt in de apotheek. Hierbij vervul je een proactieve rol. Je werkt op post MBO niveau nauw samen met alle medewerkers in de apotheek. Daarnaast heb je nauw contact met patiënten met meer complexe problematiek en patiëntgebonden zorgverleners buiten de apotheek. Als (senior) apothekersassistent en medicatiemanager kun je in het team een coördinerende en/of signalerende rol vervullen. Hierbij richt je je onder andere op het opsporen en elimineren van medicatieveiligheidsrisico’s en zorgontwikkeling. Als PP bezit je gedelegeerde bevoegdheid. Dit betekent dat je in contact met de apotheker jouw professionele rol invulling geeft ten dienste van de voortgang en de algehele zorg.

Voor wie

De opleiding is geschikt voor apothekersassistenten werkzaam in openbare, poliklinische of ziekenhuisapotheek met patiëntcontact.

Waarom bij Capabel Hogeschool

 • Kleinschalig
  Bij Capabel Hogeschool volg je de opleiding in een eigen, kleine groep, waarbij je veel persoonlijke aandacht krijgt van docenten.
 • Studieloopbaancoach
  Elke groep wordt begeleid door een studieloopbaancoach, waar je terecht kunt met al jouw vragen over de voortgang van je studie.
 • Praktijkgestuurd
  Alles wat je in de opleiding leert kun je meteen toepassen in de eigen apotheekpraktijk en zal mede door praktijkgerichte opdrachten in de eigen apotheek geoefend worden.
 • Erkenning door Kabiz (in aanvraag)
  De erkenning wordt voorbereid.
 • Onderdeel HBO opleiding Farmaceutisch Consulent
  Onderdelen van de post mbo opleiding tot Pharmacy Practitioner maken deel uit van de bacheloropleiding Farmaceutisch Consulent; je verwerft studiepunten.
 • Vaste lesdagen
  Lessen worden gegeven op één vaste lesdag in de week, waardoor deze vooraf goed in te plannen zijn naast je werk.
 • Klassikaal en online
  Klassikaal les en webinars binnen het programma

Download hier de brochure voor meer informatie of bezoek een voorlichting! Of neem contact op met een van onze opleidingsadviseurs voor meer informatie: 088 270 12 77

Studieduur en collegetijden

De opleiding duurt 1 jaar met iedere maand les en begeleide opdrachten in de tussenliggende perioden. Lestijden zijn op een vaste dag in de week van 16:00 tot 22:00 uur.

Roostervrije weken, vakanties en herkansingen
Capabel Hogeschool volgt een vaste jaarplanning met roostervrije weken (vakantieweken). Voor deze opleiding geldt dat in de roostervrije weken (vakantieweken) herkansingen worden gepland. Bekijk op het jaarrooster de roostervrije weken, vakantieweken en de geplande herkansingen.

Toelating en vrijstelling

Voor het volgen van deze opleiding is minimaal een MBO 4-diploma Apothekersassistent en een werk- of stageplek in een apotheek vereist. Onze opleidingsadviseurs kunnen je hier meer informatie over geven.

Voor toelating zijn de volgende documenten nodig:

 • Kopie Apothekersassistent diploma
 • Kopie ID
 • Recent CV

Locaties & Startdata

Locatie
Startdatum
Lesdag
Utrecht
16 oktober 2024
Woensdag 16:00 - 22:00
16 oktober 2024
Woensdag
16:00 - 22:00

Programma

Erkende opleiding

De post MBO opleiding Pharmacy Practitioner wordt verzorgd op mbo-niveau. Er is een erkenning bij KABIZ in voorbereiding. Hiermee kan de opleiding ook worden bijgeschreven in het KABIZ portfolio. Je krijgt hierdoor de aantekening Pharmacy Practitioner.

Inhoud

Gedurende de opleiding tot Pharmacy Practitioner komen diverse ziektebeelden en bijbehorende medicamenteuze behandelingen uitgebreid aan bod. Je leert om op basis hiervan de door jou te verlenen farmaceutische patiëntenzorg te optimaliseren.

 • Module 1: Hart- en vaatziekten
 • Module 2: Aandoeningen van de luchtwegen/infectieziekten
 • Module 3: Diabetes mellitus
 • Module 4: Antirheumatica & oncolytica
 • Module 5: Pijn en pijnbestrijding en rustgevende middelen

In de studiehandleiding staat per module aangegeven wat er van je verwacht wordt en hoe je je hierop kunt voorbereiden. Elke module wordt afgesloten met een praktijk-communicatie-opdracht en een farmaceutisch inhoudelijk ontwikkelingsgerichte toets. De toetsen worden klassikaal afgenomen en de opdrachten rond je af tijdens de afsluitende lesdag aan het einde van de module.

Stage / Beroepspraktijkvorming (BPV)

De opgedane kennis en vaardigheden worden gedurende de opleiding ingezet en verder ontwikkeld in de apotheek waar je werkt of waar je als stagiaire ten behoeve van de opleiding bent toegelaten.

Studieduur en collegetijden

De opleiding duurt 1 jaar met iedere maand les en begeleide opdrachten in de tussenliggende perioden. Lestijden zijn op vaste lesdagen van 16:00 tot 22:00 uur uur.

Diploma

Bij succesvolle afronding van de studie ontvang je het diploma Pharmacy Practitioner met vermelding van 15 ECTS studiepunten en vermelding accreditatiestatus KABIZ.

Financiering

Betaling van het lesgeld in termijnen verloopt uitsluitend via automatische incasso. De algemene voorwaarden zijn van toepassing.

Je kunt van verschillende middelen gebruik maken om jouw opleiding te financieren. Zoals het Leven-Lang-Leren-Krediet, en subsidies. Kijk voor meer informatie over deze middelen bij Financiering, subsidies en belastingvoordeel.

Klaar om met jouw opleiding Pharmacy Practitioner te starten?

Schrijf je nu in!

Of wil je eerst nog meer informatie?

Bezoek een voorlichting

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.

Logo ministerie OCW partner Capabel Onderwijs

Logo Nvao Beeldmerk Geaccrediteerde Opleiding

Logo NRTO Geaccrediteerde Opleiding