Beoordeeld met een 9
Binnen 15 maanden je diploma
Meerdere keren starten per jaar
Erkende opleidingen

Farmaceutische Voorlichting en Informatie

Gedegen nascholing, met goede opdrachten en ruimte voor leren door te doen

Sana, student Apothekersassistent

Bekijk onze opleidingen
Niveau HBO Module
Type Module deeltijd
Duur 2 maanden
Erkenning SANA
Studiefinanciering Nee
Vooropleidingen MBO4 Apothekersassistent diploma

Prijzen

Bij betaling in één keer:
€ 1.287
Examens:
Inclusief + gratis herkansing
Inschrijfgeld:
€ 85
Studiefinanciering mogelijk:
Nee
Vooropleidingen:
MBO4 Apothekersassistent diploma

De Farmaceutische Voorlichting en Informatie module

De zorgvraag verandert steeds meer richting chronische behandelbare zorg. Zorgverleners worden hierdoor vaker ‘zorgbegeleiders’ of ‘zorgcoaches’, waarbij de behoeften en de zelfredzaamheid van de patiënten voorop staan. Dit maakt het geven van voorlichting en informatie een steeds groter onderdeel van het dagelijks werk in de apotheek is. Een goed geïnformeerde patiënt kan immers betere, gezondere en beter bij de patiënt passende keuzes maken. Tevens draagt heldere, eerlijk en duidelijke voorlichting bij aan de motivatie en therapietrouw van de patiënt. Goede voorlichting levert de patiënt dus veel op. Maar het is ook bij uitstek het onderdeel waarbij je als zorgprofessional jouw deskundigheid kunt profileren en dé manier om een goede, professionele band op te bouwen met je patiënten. Dit levert betere zorg op met een belangrijke rol voor de apotheek hierin.

Voor wie

Voor ervaren apothekersassistenten die hun cliënten de juiste voorlichting en farmaceutische patiëntenzorg willen blijven bieden in een snel ontwikkelend werkveld. Cliënten worden mondiger, hebben veel vaker chronische aandoeningen en begeleiding is belangrijker geworden.

Wil je meer inzicht, vaardigheden en handvaten bij het voeren van de verschillende zorggesprekken die je in de apotheek met de cliënt voert? Dan is de module Farmaceutische Voorlichting en Informatie de juiste keuze.

Je leert betere en diepgaandere zorggesprekken te voeren, waarbij je tegelijkertijd zelf de regie over het gesprek in de hand houdt. Ook leer je de (psychologische) theorie achter het geven van voorlichting, zodat je zelf bewuste keuzes leert maken tijdens jouw gesprekken en je jouw team kunt ondersteunen bij (de ontwikkeling van) hun voorlichting.

Waarom bij Capabel Hogeschool

  • Kleinschalig
    Bij Capabel Hogeschool hebben we kleine groepen en krijg je veel persoonlijke aandacht
  • Studieloopbaancoach
    Persoonlijke begeleiding op maat door een vaste studieloopbaancoach
  • Praktijkgestuurd
    Wat je leert kun je meteen toepassen in uitdagende praktijkopdrachten
  • Starten wanneer jij eraan toe bent
    Drie keer per jaar starten op één van onze vijf locaties
  • Vaste lesdagen
    Lessen worden gegeven op vaste dagen in de week
  • Klassikaal en online
    Klassikaal les als voorkeur en online lessen mogelijk

Download hier de brochure voor meer informatie of bezoek een voorlichting!Of neem contact op met een van onze opleidingsadviseurs voor meer informatie: 088 270 12 77

Studieduur

2 maanden. Lestijden op vaste lesdagen van 18:45 tot 22:00 uur.

Roostervrije weken, vakanties en herkansingen
Capabel Hogeschool volgt een vaste jaarplanning met roostervrije weken (vakantieweken). Voor deze opleiding geldt dat in de roostervrije weken (vakantieweken) herkansingen worden gepland. Bekijk op het jaarrooster de roostervrije weken, vakantieweken en de geplande herkansingen.

Toelating en vrijstelling

Voor het volgen van de module Farmaceutische voorlichting en informatie is MBO 4-diploma Apothekersassistent en een relevante werkplek vereist. Voor toelating zijn nodig: een kopie diploma en cijferlijst relevante vooropleiding of een 21+ verzoek en een actueel CV.

Locaties & Startdata

Schrijf je nu in!

Er zijn geen vaste inschrijfdata voor deze opleiding. Na inschrijving hoor je zo snel mogelijk van ons wanneer jij kan starten met je beste jaar!

Programma

Erkende opleiding

De inhoud van de module Farmaceutische voorlichting en informatie komt overeen met onderdelen van de NVAO geaccrediteerde HBO Bacheloropleiding Farmaceutisch Consulent. Voor de opleiding is daarnaast het SANA keurmerk door de Stichting Accreditatie Nascholing Apotheekmedewerkers toegekend onder ID nummer 364137. Bij de accreditatie beschrijft SANA deze training onder andere als: "Gedegen nascholing, met goede opdrachten en ruimte voor leren door te doen." en heeft de training "Goede structuur en duidelijke uitleg waarop de eindbeoordeling wordt gebaseerd.".

Inhoud

De module richt zich op het ontwikkelen en effectief toepassen van (communicatieve) vaardigheden die noodzakelijk zijn voor het geven van cliëntgerichte informatie, voorlichting en advies binnen het farmaceutisch werkveld.

Je verwerft hiertoe de benodigde inzichten, attitude en vaardigheden.

Je leert het naar eigen kennis en inzicht toepassen van voorlichting & informatie als strategisch beleidsinstrument voor de apotheekorganisatie.

De module Farmaceutische voorlichting en informatie volgt doe je kennis en vaardigheden op over de volgende onderwerpen

  • Voorlichting: wat is het doel, wie is de ontvanger en wat is zijn behoefte, hoe bereik je de doelgroep/ander, wat is een passende structuur
  • Het belang van het geven van voorlichting, informatie en FPZ, ook met oog op de WGBO
  • Voorlichting tijdens zorggesprekken: begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel, instructies, zelfzorg, tweede uitgifte, therapietrouw gesprekken en advies en voorlichting
  • Op welke wijze je het beste informatie kunt verzamelen, bijv. bij een medicatieverificatiegesprek
  • Voorlichting bij verandering
  • E-health

Er zijn totaal 3 bijeenkomsten en je werkt aan praktijkopdrachten.

Stage / Beroepspraktijkvorming (BPV)

Stage maakt geen deel uit van de opleiding.

Lesdagen

Totaal 3 bijeenkomsten.

Getuigschrift

Bij succesvolle afronding van de studie ontvang je het certificaat Farmaceutische Voorlichting en Informatie.

Financiering

Bij een studieduur van meer dan 12 maanden is het vermelde lesgeld per jaar. Boeken worden per leerproject door studenten zelf aangeschaft. Betaling van het lesgeld in termijnen verloopt uitsluitend via automatische incasso. De algemene voorwaarden zijn van toepassing.

Je kunt van verschillende middelen gebruik maken om jouw opleiding te financieren. Zoals studiefinanciering, het Leven-Lang-Leren-Krediet en subsidies. Kijk voor meer informatie over deze middelen bij Financiering, subsidies en belastingvoordeel.


Klaar om met jouw opleiding Farmaceutische Voorlichting en Informatie te starten?

Schrijf je nu in!

Of wil je eerst nog meer informatie?

Bezoek een voorlichting

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.

Logo ministerie OCW partner Capabel Onderwijs

Logo Nvao Beeldmerk Geaccrediteerde Opleiding

Logo NRTO Geaccrediteerde Opleiding