Beoordeeld met een 8.8
Binnen 15 maanden je diploma
Meerdere keren starten per jaar
Erkende opleidingen

Jobcoach

Ik had zo een stageplek gevonden

Suzan Moortrop, student MBO Verpleegkundige

Bekijk onze opleidingen
Niveau HBO Associate Degree
Type Branche deeltijd
Duur 6 maanden
Erkenning Noloc, Hobéon
Studiefinanciering Nee
Vooropleidingen HAVO/VWO/MBO 4-diploma

Prijzen

Lesgeld in termijnen:
8 termijnen van € 633 + 4 gratis termijnen studieverlenging (indien nodig)
Of bij betaling in één keer:
€ 5.064 € 4.554 10% korting
Examens:
Inclusief + gratis herkansing
Boekenkosten:
€ 450
Inschrijfgeld:
€ 85
Studiefinanciering mogelijk:
Nee
Vooropleidingen:
HAVO/VWO/MBO 4-diploma

Noloc erkende Jobcoach opleiding

Deze opleiding is een door Noloc erkende jobcoach opleiding. Noloc is de grootste beroepsvereniging in Nederland van jobcoaches en loopbaanprofessionals en verbindt vakgenoten in hun professionele ontwikkeling.

Wat doe je als Jobcoach?

Een jobcoach ondersteunt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in het werk. Het gaat om oplossingen voor zaken die het functioneren belemmeren. Je helpt bij het vinden, uitvoeren en behouden van werk.

Als jobcoach richt je je werk op mensen die langdurig ziek zijn, kampen met een visuele beperking of niet-aangeboren hersenletsel. Maar ook werkzoekenden met psychische klachten of autisme hebben of die last hebben van een burn-out of bijvoorbeeld moeite hebben met de Nederlandse taal. Tegelijkertijd ondersteun je ook de werkgever in dit proces en werk je samen met andere professionals uit de keten.

Jouw werkzaamheden bestaan uit het doen van intakes en evaluaties, jobmatching, sollicitatietraining, werkplekaanpassingen, begeleiding op de werkplek en ontwikkeling van (werknemers-) vaardigheden. Hierbij zet je jouw competenties en vaardigheden in zoals omgevingsbewustzijn, empathisch vermogen, communicatieve en organisatorische vaardigheden. In je werk als jobcoach toon je je flexibel, daadkrachtig, probleemoplossend, enthousiasmerend en motiverend. Je werkt constructief samen en werkt met diversiteit en inclusie. Met jouw kennis en inzicht in psychologische principes en menselijk gedrag, gedragskenmerken van diverse ziektebeelden, gezondheid en welzijn, de actuele arbeidsmarkt en trends, Wet en regelgeving en opleidings- en beroepskeuzeadvies, sla jij de brug tussen de werknemer, de werkplek en de werkgever.

Voor wie

De opleiding Jobcoach is bedoeld voor werkenden en niet-werkenden en gericht op beroepen bij een gemeente, arbodienst, HRM afdeling, re-integratiebedrijf, UWV, werkgever of een (eigen) adviespraktijk. Wil jij als spin in het web van betekenis zijn voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt én voor werkgevers? Dan is de Jobcoach opleiding van Capabel Hogeschool echt iets voor jou.

Waarom bij Capabel Hogeschool

 • Kleinschalig
  Bij Capabel Hogeschool hebben we kleine groepen en krijg je veel persoonlijke aandacht
 • Studieloopbaancoach
  Persoonlijke begeleiding op maat door een vaste studieloopbaancoach
 • Praktijkgestuurd
  Wat je leert kun je meteen toepassen in uitdagende praktijkopdrachten
 • Starten wanneer jij eraan toe bent
  Drie keer per jaar starten op één van onze vijf locaties
 • Vaste lesdagen
  Lessen worden gegeven op vaste dagen in de week
 • Klassikaal en online
  Klassikaal les en webinars binnen het programma

Download hier de brochure voor meer informatie of bezoek een voorlichting! Of neem contact op met een van onze opleidingsadviseurs voor meer informatie: 088 270 12 77

Studieduur en collegetijden

De opleiding duurt 6 maanden met wekelijks les op een vaste lesdag. Lestijden van 16:00 tot 21:00 uur.

Roostervrije weken, vakanties en herkansingen
Capabel Hogeschool volgt een vaste jaarplanning met roostervrije weken (vakantieweken). Voor deze opleiding geldt dat in de roostervrije weken (vakantieweken) herkansingen worden gepland. Bekijk op het jaarrooster de roostervrije weken, vakantieweken en de geplande herkansingen.

Toelating en vrijstelling

Voor het volgen van deze opleiding is minimaal een HAVO, VWO of MBO 4-diploma vereist. Mocht je hier niet aan voldoen, maar ben je 21 jaar of ouder dan kom je in aanmerking voor een 21+ HBO toelatingsonderzoek. Onze opleidingsadviseurs kunnen je hier meer informatie over geven.

Voor toelating zijn de volgende documenten nodig:

 • Kopie relevant diploma (minimaal MBO4 of HAVO)
 • Recent CV met relevante stage- of werkplek

De examencommissie beslist over toelating tot de opleiding.

Indien opname in het Jobcoach-register van NOLOC wordt beoogd is daarvoor een HBO bachelor getuigschrift of een erkende aantoning van HBO werk- en denkniveau een vereiste. Deze opleiding is daarvoor geen vervanging. Kijk voor meer informatie op www.noloc.nl.

Deze opleiding kent een geplande start. Bij voldoende inschrijvingen zal de opleiding van start gaan.

Locaties & Startdata

Locatie
Startdatum
Lesdag
Eindhoven
04 november 2024
Maandag (16.00 - 21.00)
04 november 2024
Maandag
(16.00 - 21.00)
10 februari 2025
Maandag (16.00 - 21.00)
10 februari 2025
Maandag
(16.00 - 21.00)
Locatie
Startdatum
Lesdag
Rotterdam
23 mei 2024
Donderdag (16.00 - 21.00)
23 mei 2024
Donderdag
(16.00 - 21.00)
Locatie
Startdatum
Lesdag
Utrecht
23 mei 2024
Donderdag (16.00 - 21.00)
23 mei 2024
Donderdag
(16.00 - 21.00)
04 november 2024
Maandag (16.00 - 21.00)
04 november 2024
Maandag
(16.00 - 21.00)
Locatie
Startdatum
Lesdag
Zwolle
23 mei 2024
Donderdag (16.00 - 21.00)
23 mei 2024
Donderdag
(16.00 - 21.00)
04 november 2024
Maandag (16.00 - 21.00)
04 november 2024
Maandag
(16.00 - 21.00)

Programma

Erkende opleiding

Hobeon keurmerk

De opleiding Jobcoach van Capabel Hogeschool is een NOLOC geaccrediteerde Jobcoachopleiding. De opleiding is geaccrediteerd door Hobéon onder nummer JCOPL014 en sluit aan op de samen met werkgevers, jobcoaches en NOLOC geformuleerde beroepsprofiel voor Jobcoach.

Na de opleiding kun je aan de slag als jobcoach. Als je daarnaast in het jobcoach register van NOLOC wil dan kun je je via een verkorte toetsingsprocedure laten certificeren als Register Jobcoach en in het Noloc beroepsregister worden opgenomen. In dat geval die je HBO werk en denkniveau aan te tonen, hetgeen geen toelatingseis voor de opleiding is.

De inhoud van de opleiding Jobcoach komt overeen met de inhoud van onderdelen van de door de NVAO geaccrediteerde HBO Bacheloropleiding SZ-professional (Croho 39236).

Inhoud

De opleiding Jobcoach wordt gegeven in de vorm van een project met aandacht voor alle beroepsaspecten. In de opleiding richt je je op de elementen arbeid, zorg, recht, moraal & ethiek binnen de re-integratie van mensen die niet zonder professionele ondersteuning werk vinden en behouden. In een flink deel van de opleiding ontwikkel je je coaching vaardigheden.

 • Gespreksvaardigheden
 • Interculturele communicatie
 • Werkgeversbenadering
 • Arbeidsongeschiktheid
 • Coaching methoden
 • Wajong en Participatiewet, WIA, WAO en ZW
 • Adviseren vanuit een positief mensbeeld
 • Methodieken voor jobcoaching
 • Privacywet en -regeling en beroepsaansprakelijkheid
 • Belastbaarheid
 • Bekwaamheden
 • Vergelijking van functiebelasting en belastbaarheid
 • Arbeidsrecht
 • Herontwerp van werkprocessen en jobcarving
 • Samenwerken met (autonome) professionals
 • Voorzieningen en re-integratieinstrumenten
 • Relatiemanagement en netwerken
 • Jouw persoonlijke meerwaarde als jobcoach

Je sluit de opleiding af met een beoordeling van een praktijk- en reflectieopdracht en praktijkexamen. Over alle behandelde onderwerpen voer je aan het einde van de opleiding een eindexamengesprek.

Stage / Beroepspraktijkvorming (BPV)

Tijdens de stage vormt de student zich een beeld van de werkpraktijk van de jobcoach. Het werkveld van de jobcoach is erg breed, de werkzaamheden kunnen plaatsvinden bij een overheidsinstantie maar ook bij een commerciële partij. Om hier een goed beeld van de krijgen is het belangrijk dat de beginnende jobcoach ervaring in de praktijk op gaat doen. Daarbij is er een brede doelgroep van mensen die door een jobcoach begeleid kunnen worden (o.a. mensen met een arbeidsbeperking, statushouders, jongeren uit het PRO/VSO onderwijs etc.).

Tijdens de stage is het van belang dat de student kennis maakt met alle fases van een jobcoachproces. Dit betekent de fase van kennismaking en oriëntatie van kwaliteiten, werkwensen en mogelijkheden van de cliënt, de fase van het begeleiden bij het vinden van (betaald) werk (inclusief contact met werkgevers) en de fase van begeleiding als de cliënt aan het werk is.

Idealiter krijgt de student in de stage ook de mogelijkheid om, onder begeleiding, een aantal cliënten te begeleiden in verschillende fases van het jobcoachproces. Dit kan bij 1 organisatie, eventueel kan de student er ook voor kiezen om bij verschillende organisaties mee te kijken/mee te werken.

Lesdagen

1 vaste lesdag per week.

Getuigschrift

Als je het examen van deze opleiding haalt dan krijg je het door Hobéon gecertificeerde Jobcoach diploma. Hobéon is de accrediterende organisatie voor NOLOC. De opleiding is erkend door NOLOC (voorheen Beroepsvereniging Jobcoaches Nederland onder nummer JCOPL014). Het diploma wordt ook erkend door het UWV.

Daarnaast krijg je van Capabel Hogeschool een aantekening voor het behalen van 24 ECTS studiepunten. Deze studiepunten kunnen tot vrijstelling voor onderdelen in de HBO Bacheloropleiding SZ-professional leiden. De examencommissie toetst dit op basis van het actuele curriculum.

Financiering

Boeken koop je zelf. Er is een boekenlijst op te vragen bij studentenzaken. Betaling van het lesgeld in termijnen kan alleen via automatische incasso. De algemene voorwaarden zijn van toepassing.

Mogelijk kun je van verschillende middelen gebruik maken om jouw opleiding te financieren. Kijk voor meer informatie over deze middelen bij Financiering, subsidies en belastingvoordeel.

Klaar om met jouw opleiding tot Jobcoach te starten?

Schrijf je nu in!

Of wil je eerst nog meer informatie?

Bezoek een voorlichting

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.

Logo ministerie OCW partner Capabel Onderwijs

Logo Nvao Beeldmerk Geaccrediteerde Opleiding

Logo NRTO Geaccrediteerde Opleiding