Beoordeeld met een 8.8
Binnen 15 maanden je diploma
Meerdere keren starten per jaar
Erkende opleidingen

Vakopleiding Centralist Alarmcentrale

Binnen een week kon ik al starten met mijn opleiding

Mark Buis, student ICT

Bezoek een Voorlichting
Niveau MBO Branche
Type Branche deeltijd
Duur 3 maanden
Erkenning SVPB
Studiefinanciering Nee
Vooropleidingen Diploma Basisopleiding Centralist Alarmcentrale (BoCA)

De Vak opleiding Centralist Alarmcentrale

Je bent al enige tijd werkzaam als centralist bij een particuliere alarmcentrale en je wilt graag verder scholen, dan is de Vakopleiding Centralist Alarmcentrale (VoCA) de beste keuze. Zo breng je een verdieping aanbrengen in jouw kennis over de verschillende alarmcentrale diensten, ethiek en beoordeling van situaties. Om deel te kunnen nemen aan de opleiding moet je de Basisopleiding Centralist Alarmcentrale (BoCA) succesvol hebben afgerond. Gedurende de opleiding en op het werk je aan je portfolio en op het werk voer je praktijkopdrachten uit. De opleiding behandelt de volgende onderwerpen:

 • wet en regelgeving
 • ethiek en beoordeling
 • actualiteit en techniek
 • informatiebeheer
 • kwaliteitszorg
 • nieuwe ontwikkelingen

Download hier de brochure voor meer informatie.

Werken als Centralist alarmcentrale

Als Alarmcentralist ben je samen met je collega’s verantwoordelijk voor een snelle en correcte afhandeling van binnenkomende alarmmeldingen. Hierbij is de wens van de klant altijd het uitgangspunt. Ook camerabewaking, teleservice, het openen en sluiten van panden op afstand of het aansturen van klimaatinstallaties behoren tot de werkzaamheden van een Alarmcentralist. Tijdens de basisopleiding BOCA heb je geleerd hoe je dit zorgvuldig kunt doen, welke problemen je daarbij kunt tegenkomen en hoe je deze kunt oplossen. Met deze vakopleiding VOCA breng je een verdieping aan in je kennis over de verschillende alarmcentrale diensten, ethiek en de beoordeling van situaties.

In 3 maanden je certificaat

Uniek bij onze opleiding is de korte studieduur. Je kunt in 3 maanden je diploma halen. Dan kun je direct de nieuwe kennis en vaardigheden toepassen in de dagelijkse praktijk op de alarmcentrale. Dat bedoelen we nou met kort en krachtig! En in onze gestructureerde online leeromgeving kun je elk moment met je opleiding starten. De opleiding duurt 3 maanden vervolgens heb je nog 2 maanden de tijd om je examens af te ronden of te herkansen. 

Erkende brancheopleiding, dus waardevol

Je opleiding is een waardevolle investering in de toekomst. Al onze opleidingen zijn erkend. Deze opleiding is erkend door Stichting Vakexamens voor de Particuliere Beveiligingsorganisaties (SVPB). De SVPB bevordert de professionele en duurzame ontwikkeling van aankomende en zittende beroepsbeoefenaren in de sector Particuliere Beveiliging en neemt onder meer examens af. Dit maakt je diploma waardevast en herkenbaar op de arbeidsmarkt. Goed om te weten dat je straks studeert bij Capabel Onderwijs, de specialist in erkende en verkorte opleidingen!

Locaties & startdata

Schrijf je nu in!

Er zijn geen vaste inschrijfdata voor deze opleiding. Na inschrijving hoor je zo snel mogelijk van ons wanneer jij kan starten met je beste jaar!

Programma

De opleiding Centralist alarmcentrale in ‘t kort

Je bent al enige tijd werkzaam als centralist bij een particuliere alarmcentrale en je wilt graag verder scholen, dan is de Vakopleiding Centralist Alarmcentrale (VoCA) de beste keuze. Zo breng je een verdieping aanbrengen in jouw kennis over de verschillende alarmcentrale diensten, ethiek en beoordeling van situaties. Om deel te kunnen nemen aan de opleiding moet je de Basisopleiding Centralist Alarmcentrale (BoCA) succesvol hebben afgerond.

Inhoud

Gedurende de opleiding en op het werk je aan je portfolio en op het werk voer je praktijkopdrachten uit.

De opleiding behandelt de volgende onderwerpen:

 • wet en regelgeving
 • ethiek en beoordeling
 • actualiteit en techniek
 • informatiebeheer
 • kwaliteitszorg
 • nieuwe ontwikkelingen

Stage/Beroepspraktijk

Om de opleiding succesvol af te kunnen ronden, moet u werkzaam zijn bij een Particuliere alarmcentrale (PAC) of een Bedrijfsalarmcentrale (BAC).

Doel

Als vakbekwaam centralist

 • bent u in staat meldingen te ontvangen en af te handelen.
 • kunt u geldende protocollen toepassen.
 • kunt u prioriteiten van meldingen goed inschatten.
 • bent u in staat meldingen adequaat door te verwijzen.
 • draagt u  bij aan kwaliteitszorg.
 • kunt u uw eigen handelen evalueren.

Toetsing en examinering

Voor de VoCA opleiding moet u een mondeling examen afleggen over uw uitgewerkte praktijkopdrachten. Dit examen* wordt afgenomen door de SVPB te Amersfoort. 

Examens*

 • Basiskennis alarmcentrales (SVPB)
 • Effectief waarnemen (SVPB)
 • Praktijkopdrachten BOCA (SVPB)

De examens worden door de exameninstelling SVPB afgenomen.

Prijzen

Of bij betaling in één keer:
€ 625
Examens:
€ 214
Inschrijfgeld:
Inclusief
Studiefinanciering mogelijk:
Nee
Vooropleidingen:
Diploma Basisopleiding Centralist Alarmcentrale (BoCA)

Voor bovengenoemde prijs bij examens ontvang je een examenbundel, incl.1 poging, bestaande uit

 • Praktijkopdrachten VOCA

De kosten voor de examenbundel worden bij start van de studie in rekening gebracht. Prijswijzigingen op aangeven van de externe exameninstantie SVPB voorbehouden.

Betaling van het lesgeld in termijnen verloopt uitsluitend via automatische incasso. Bij een studieduur van meer dan 12 maanden zijn de vermelde prijzen en termijnen per jaar. De algemene voorwaarden zijn van toepassing.

Je kunt van verschillende middelen gebruik maken om jouw opleiding te financieren. Kijk voor meer informatie over deze middelen bij Prijzen, studiefinanciering & subsidies.

 

Klaar om met jouw Vakopleiding Centralist Alarmcentrale te starten?

Schrijf je nu in! 

Of wil je eerst nog meer informatie?

Neem contact met ons op

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.

Logo ministerie OCW partner Capabel Onderwijs

Logo Nvao Beeldmerk Geaccrediteerde Opleiding

Logo NRTO Geaccrediteerde Opleiding