Beoordeeld met een 8.8
Binnen 15 maanden je diploma
Meerdere keren starten per jaar
Erkende opleidingen

Basisopleiding Centralist Alarmcentrale

Binnen een week kon ik al starten met mijn opleiding

Mark Buis, student ICT

Bezoek een Voorlichting
Niveau MBO Branche
Type Branche deeltijd
Duur 4 maanden
Erkenning Ministerie van J&V en SVPB
Studiefinanciering Nee

De Basis opleiding Centralist Alarmcentrale

Deze online opleiding is bedoeld voor iedere medewerker die op een Particuliere Alarmcentrale (PAC) of Bedrijfsalarmcentrale (BAC) werkt en niet de opleiding Beveiliger met succes heeft afgerond. Om deel te kunnen nemen aan de opleiding moet je werkzaam zijn bij een Particuliere Alarmcentrale (PAC) of een Bedrijfsalarmcentrale (BAC). De basisopleiding Centralist alarmcentrale is samengesteld uit de volgende modules:

 • Basiskennis alarmcentrales (incl. wettelijke kaders)
 • Effectief waarnemen
 • Praktijkopdrachten BoCA

Voor effectief waarnemen kan examenvrijstelling worden verkregen als je het SVPB Certificaat Cameratoezicht hebt.    

Download hier de brochure voor meer informatie.

Werken als Basis Centralist Alarmcentrale

Als Alarmcentralist ben je samen met je collega’s verantwoordelijk voor een snelle en correcte afhandeling van binnenkomende alarmmeldingen. Hierbij is de wens van de klant altijd het uitgangspunt. Ook camerabewaking, teleservice, het openen en sluiten van panden op afstand of het aansturen van klimaatinstallaties behoren tot de werkzaamheden van een Alarmcentralist. Tijdens de opleiding BOCA leer je hoe je dit zorgvuldig kunt doen, welke problemen je daarbij kunt tegenkomen en hoe je deze kunt oplossen.

In 4 maanden je diploma

Je bepaalt zelf hoe lang je over de opleiding doet. Dit is afhankelijk van je eigen inzet en motivatie. In het algemeen kun je uitgaan van 6 lesdagen en thuisstudie waar je gemiddeld 4 maanden mee bezig bent. Om deel te kunnen nemen aan de opleiding moet je wel werkzaam zijn bij een Particuliere Alarmcentrale (PAC) of een Bedrijfsalarmcentrale (BAC). De opleiding duurt 4 maanden vervolgens heb je nog 2 maanden de tijd om je examens af te ronden of te herkansen. 

Erkende brancheopleiding, dus waardevol

De basisopleiding Centralist Alarmcentrale is een waardevolle investering in je toekomst. Deze online brancheopleiding leidt op tot het door het SVPB gecertificeerde diploma BoCa. Goed om te weten dat je straks studeert bij Capabel Onderwijs, de specialist in erkende en verkorte opleidingen!

Locaties & startdata

Locatie
Startdatum
Lesdag
Utrecht
12 september 2024
Donderdag
12 september 2024
Donderdag

Programma

De opleiding Basis Centralist Alarmcentrale in ‘t kort

Deze online opleiding is bedoeld voor iedere medewerker die op een Particuliere Alarmcentrale (PAC) of Bedrijfsalarmcentrale (BAC) werkt en niet de opleiding Beveiliger met succes heeft afgerond. Om deel te kunnen nemen aan de opleiding moet je werkzaam zijn bij een Particuliere Alarmcentrale (PAC) of een Bedrijfsalarmcentrale (BAC). 

Inhoud

De basisopleiding Centralist alarmcentrale is samengesteld uit de volgende modules:

 • Basiskennis alarmcentrales (incl. wettelijke kaders)
 • Effectief waarnemen
 • Praktijkopdrachten BoCA

Voor effectief waarnemen kan examenvrijstelling worden verkregen als je het SVPB Certificaat Cameratoezicht hebt.    

Stage/Beroepspraktijk

Om de opleiding succesvol af te kunnen ronden moet je een relevante werkplek hebben. Je hoeft dus geen stage te lopen tijdens de opleiding. Je dient wel een passend leerwerk bedrijf te hebben aangezien je een portfolio moet maken tijdens het volgen van de opleiding. Voor het examenonderdeel Praktijkopdrachten BOCA dient de kandidaat in de beroepspraktijk opdrachten uit te voeren

Doel

Als Centralist Alarmcentrale

 • ben je in staat meldingen te ontvangen en af te handelen
 • kun je geldende protocollen toepassen
 • kan je prioriteiten van meldingen goed inschatten
 • ben je in staat meldingen adequaat door te verwijzen
 • kan je je eigen handelen evalueren

Toetsing en examinering

Tijdens de lesdagen is er begeleiding van een docent en is er alle ruimte voor vragen en eventueel controleren/nakijken van gemaakte opdrachten. De docent helpt je verder op weg ter voorbereiding op de voortgangstoetsen en opdrachten. Zo weet je steeds wat goed gaat en waar je nog aan moet werken. Zo kun je je gericht voorbereiden op je examens.

Examinering* wordt uitgevoerd door SVPB en bestaat uit een theorie-examen en een praktijkexamen en leidt tot een erkend SVPB-diploma. Tijdens de 6 lesdagen word je voorbereid op het theorie-examen, dat bestaat uit 2 delen (modules Basiskennis Alarmcentrales en Effectief Waarnemen). Nadat je geslaagd bent voor de theorie, kun je deelnemen aan het praktijkexamen. Je maakt hiervoor opdrachten die je in de beroepspraktijk uitvoert. Deze opdrachten worden geëxamineerd tijdens een mondeling examen van 30 minuten. 

*De betaling van het examengeld loopt tevens ook via SVPB. 

 

Prijzen

Of bij betaling in één keer:
€ 866
Examens:
€ 444
Inschrijfgeld:
Inclusief
Studiefinanciering mogelijk:
Nee

Voor bovengenoemde prijs bij examens ontvang je een examenbundel, incl.1 poging, bestaande uit:

 • Basiskennis alarmcentrales 
 • Effectief waarnemen 
 • Praktijkopdrachten BOCA

De examens worden door de exameninstelling SVPB afgenomen. De kosten voor de examens worden bij start van de studie in rekening gebracht. Prijswijzigingen op aangeven van de externe exameninstantie SVPB voorbehouden.

De betaling van het lesgeld verloopt in één keer via automatische incasso. Bij een studieduur van meer dan 12 maanden zijn de vermelde prijzen en termijnen per jaar. De algemene voorwaarden zijn van toepassing.

Je kunt van verschillende middelen gebruik maken om jouw opleiding te financieren. Kijk voor meer informatie over deze middelen bij Prijzen, studiefinanciering & subsidies.

Klaar om met jouw Basisopleiding Centralist Alarmcentrale te starten?

Schrijf je nu in! 

Of wil je eerst nog meer informatie?

Neem contact met ons op

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.

Logo ministerie OCW partner Capabel Onderwijs

Logo Nvao Beeldmerk Geaccrediteerde Opleiding

Logo NRTO Geaccrediteerde Opleiding