Word Apothekers assistent - Ontdek de zorg

Een apothekersassistent is een zorgprofessional die werkt in een apotheek of een andere zorginstelling. De apothekersassistent werkt onder de supervisie van een apotheker en werkt samen met zorgverleners, zoals artsen en verpleegkundigen, om ervoor te zorgen dat patiënten de juiste medicatie en zorg krijgen.

De taken van een apothekersassistent kunnen variëren, maar omvatten vaak de volgende verantwoordelijkheden:

  1. Het controleren en verwerken van recepten: De apothekersassistent controleert of de voorgeschreven medicatie veilig en geschikt is voor de patiënt. Ze zorgen ervoor dat de juiste dosering en instructies worden vermeld op het recept en bereiden de medicijnen voor.
  2. Het verstrekken van medicatie: De apothekersassistent verstrekt medicatie aan patiënten en geeft instructies over het gebruik ervan.
  3. Het adviseren van patiënten: De apothekersassistent beantwoordt vragen van patiënten bijvoorbeeld over de medicatie, de dosering en mogelijke bijwerkingen.
  4. Het beheren van de voorraad: De apothekersassistent beheert de voorraad van de apotheek, controleert de houdbaarheid van medicijnen en bestelt nieuwe medicatie.
  5. Het bereiden van medicatie: In sommige gevallen moet de apothekersassistent medicatie bereiden, bijvoorbeeld als er specifieke doseringen of vormen nodig zijn die niet standaard beschikbaar zijn.
  6. De apothekersassistent voert ook administratieve taken uit, zoals het bijhouden van patiëntgegevens, het versturen van facturen en het indienen van verzekeringsclaims.
Waarom kiezen voor de opleiding Apothekersassistent

Er zijn veel goede redenen waarom iemand ervoor kiest om een opleiding Apothekersassistent te volgen. Hieronder geven wij alvast vijf redenen:

  1. Carrièremogelijkheden: Er is veel vraag naar apothekersassistenten en dit zal naar verwachting in de toekomst zo blijven. Na het voltooien van de opleiding heb je dus goede kansen hebben om een baan te vinden. Daarnaast zijn er vaak mogelijkheden om door te groeien binnen de apotheek of in de farmaceutische industrie.
  2. Werken in de gezondheidszorg: Als apothekersassistent werk je direct samen met andere zorgverleners en je helpt bij het verstrekken van medicijnen. Dit maakt het werk uitdagend en interessant en je draagt bij aan kwalitatieve zorg van patiënten.
  3. Zinvol werk: Als apothekersassistent werk je in een omgeving waarbij je direct bijdraagt aan de gezondheid van mensen. Dit werk zal je daarom veel voldoening geven.
  4. Flexibiliteit: Een opleiding tot apothekersassistent biedt vaak flexibiliteit in de vorm van deeltijdprogramma’s zoals de Flexibele leerweg bij Capabel, waardoor het makkelijker is om de opleiding te combineren met werk of andere verplichtingen.

 

 

Waarom de opleiding Apothekersassistent bij Capabel Onderwijs?

De opleiding tot apothekersassistent bij Capabel Onderwijs is een MBO-opleiding op niveau 4 die opleidt tot het beroep van apothekersassistent. De opleiding is zo opgezet dat je binnen 15 maanden een erkend diploma kunt behalen.

De opleiding apothekersassistent bestaat uit zowel theoretische als praktische modules. Tijdens de theoretische modules leer je over farmacologie, anatomie, ziekteleer, medicatie en wetgeving. Daarnaast krijg je ook lessen in communicatievaardigheden, administratie en organisatie.

Naast de theoretische modules loop je stage bij een apotheek of een andere zorginstelling om praktijkervaring op te doen. Tijdens de stage werk je samen met ervaren apothekersassistenten en leer je hoe je de taken van een apothekersassistent in de praktijk uitvoert.

De opleiding tot apothekersassistent bij Capabel Onderwijs wordt aangeboden in de vorm van klassikale lessen, online lessen en zelfstudie. Hierdoor is het mogelijk om de opleiding te volgen op een manier die het beste bij jou past.

Foto van auteur
Gepubliceerd door: Daphne Verkroost, Marketing & Communicatie Calder Holding
In de categorieën: Onderwijs, Opleiding, MBO opleiding, BBL opleiding, MBO, BOL en Flexibele Leerweg +
Waar kun je werken als Doktersassistente?
Als je overweegt om een opleiding tot doktersassistent te volgen, dan wil je natuurlijk graag weten waar je met jouw diploma terecht kunt na je studie. Lees hier alle mogelijkheden.
Doktersassistent of MBO-verpleegkundige?
Ben je op zoek naar een zorgopleiding en ben je benieuwd naar de overeenkomsten en verschillen tussen de mbo-opleiding tot doktersassistent en tot verpleegkundige? Lees dan verder.
Volg de opleiding Toegepaste Psychologie - Ontdek de zorg
Een hbo-opleiding Toegepaste Psychologie is gericht op het toepassen van psychologische kennis in de praktijk, bijvoorbeeld in de hulpverlening, coaching, training, of in het bedrijfsleven.

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.