Beoordeeld met een 8.8
Binnen 15 maanden je diploma
Meerdere keren starten per jaar
Erkende opleidingen

Wat verdien je als begeleider maatschappelijke zorg?

MBO Begeleider Maatschappelijke Zorg

Bekijk de opleidingspagina

Natuurlijk wil je ook graag weten wat je aan salaris kan verwachten als begeleider maatschappelijke zorg. In dit blog schrijven we over het gemiddelde salaris van een begeleider maatschappelijke zorg en factoren die van invloed kunnen zijn op het inkomen.

Salarisschalen van een begeleider maatschappelijke zorg

Het salaris van een begeleider maatschappelijke zorg is afhankelijk van verschillende factoren, zoals ervaring en het type organisatie waar de begeleider werkt. Voor het salaris gaat het in de meeste gevallen om de CAO Gehandicaptenzorg functiegroep 40 of in de CAO VVT (Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg) schaal 45. De opleiding begeleider maatschappelijke zorg biedt ook mogelijkheden om te gaan werken in de GGZ. In dat geval heb je te maken met de CAO geestelijke gezondheidszorg FWG 35.

Salaris per type organisatie

Wat betekenen deze salarisschalen nou als je fulltime aan het werk bent? In de CAO Gehandicaptenzorg begint het startsalaris bij € 2.605 wat kan oplopen tot € 3.640. In de CAO VVT (Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg begint dit bij € 2.423,- en kan oplopen tot € 3.471,-.

En voor de CAO geestelijke gezondheidszorg begint het startsalaris bij € 2.062,- om vervolgens te kunnen oplopen tot € 3.004,-.

Specialisaties of extra opleidingen in een bepaald domein van de maatschappelijke zorg, zoals ouderenzorg, gehandicaptenzorg of jeugdzorg, zorgen natuurlijk voor een hoger salaris. De genoemde salarissen gelden overigens alleen in loondienst. Een begeleider in de maatschappelijke zorg die als ZZP-er werkt (zelfstandige zonder personeel) verdient vaak meer. Je moet alleen niet vergeten dat je dan wel zelf verantwoordelijk bent voor andere zaken, zoals het regelen van je pensioen.

Hart voor het werk

Natuurlijk is het salaris belangrijk, toch kiezen veel begeleiders maatschappelijke zorg voor hun beroep vanuit hun hart voor het werk en de voldoening die ze uit hun werk halen. Het ondersteunen en begeleiden van mensen om zo bij te dragen aan een betere samenleving vormen vaak de belangrijkste drijfveren achter deze beroepskeuze.

Als begeleider maatschappelijke zorg kun je een stabiele toekomst verwachten met baanzekerheid, een passend salaris en goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Wil je meer weten over de specifieke mogelijkheden en opleidingen in de maatschappelijke zorg? Bekijk dan de opleiding om te ontdekken hoe jij begeleider kunt worden en een verschil kunt maken in het leven van anderen.

Capabel Onderwijs medewerker Daphne
Gepubliceerd door: Daphne Verkroost, Marketing & Communicatie Calder Holding
In de categorieën: Zorg, Zorg en Welzijn, Opleiding, MBO opleiding, BBL opleiding, MBO, MBO 2, MBO 4 en MBO 3
 Business Specialist poseert voor camera
Begeleider Maatschappelijke Zorg - Versnelde Opleiding
Begeleider maatschapLijkt het jou leuk om begeleider maatschappelijke zorg te worden en kun je niet wachten om te beginnen? Misschien is het dan een idee om de versnelde opleiding tot begeleider te volgen. In dit blog vertellen we wat meer over de voordelen en mogelijkheden van een versnelde opleiding.pelijke worden? De versnelde opleiding van Capabel Onderwijs biedt uitkomst. Lees meer over de voordelen en mogelijkheden van een versnelde opleiding.
Meer lezen
Verpleegkundige staat met haar handen in de zak
How to: nog meer werkplezier in de zorg
Vandaag duiken we in een belangrijk onderwerp: werkplezier in de zorg. In deze blog delen we praktische 'how to' tips voor zorgprofessionals om nog meer werkplezier te creëren tijdens het werk.
Meer lezen
Sociaal werker staat lachend in zorg lokaal
Kun je de opleiding persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg versneld volgen?
Een persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg heeft een interessant en afwisselend beroep. Je ondersteunt mensen in hun leven, wonen en werken. Mensen die allemaal een eigen verhaal en eigen problemen hebben. Dat is verantwoordelijk en belangrijk werk.
Meer lezen

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.

Logo ministerie OCW partner Capabel Onderwijs

Logo Nvao Beeldmerk Geaccrediteerde Opleiding

Logo NRTO Geaccrediteerde Opleiding