Beoordeeld met een 8.8
Binnen 15 maanden je diploma
Meerdere keren starten per jaar
Erkende opleidingen

Wat verdien je als begeleider maatschappelijke zorg?

MBO Begeleider Maatschappelijke Zorg

Bekijk de opleidingspagina

Natuurlijk wil je ook graag weten wat je aan salaris kan verwachten als begeleider maatschappelijke zorg. In dit blog schrijven we over het gemiddelde salaris van een begeleider maatschappelijke zorg en factoren die van invloed kunnen zijn op het inkomen.

Salarisschalen van een begeleider maatschappelijke zorg

Het salaris van een begeleider maatschappelijke zorg is afhankelijk van verschillende factoren, zoals ervaring en het type organisatie waar de begeleider werkt. Voor het salaris gaat het in de meeste gevallen om de CAO Gehandicaptenzorg functiegroep 40 of in de CAO VVT (Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg) schaal 45. De opleiding begeleider maatschappelijke zorg biedt ook mogelijkheden om te gaan werken in de GGZ. In dat geval heb je te maken met de CAO geestelijke gezondheidszorg FWG 35.

Salaris per type organisatie

Wat betekenen deze salarisschalen nou als je fulltime aan het werk bent? In de CAO Gehandicaptenzorg begint het startsalaris bij € 2.605 wat kan oplopen tot € 3.640. In de CAO VVT (Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg begint dit bij € 2.423,- en kan oplopen tot € 3.471,-.

En voor de CAO geestelijke gezondheidszorg begint het startsalaris bij € 2.062,- om vervolgens te kunnen oplopen tot € 3.004,-.

Specialisaties of extra opleidingen in een bepaald domein van de maatschappelijke zorg, zoals ouderenzorg, gehandicaptenzorg of jeugdzorg, zorgen natuurlijk voor een hoger salaris. De genoemde salarissen gelden overigens alleen in loondienst. Een begeleider in de maatschappelijke zorg die als ZZP-er werkt (zelfstandige zonder personeel) verdient vaak meer. Je moet alleen niet vergeten dat je dan wel zelf verantwoordelijk bent voor andere zaken, zoals het regelen van je pensioen.

Hart voor het werk

Natuurlijk is het salaris belangrijk, toch kiezen veel begeleiders maatschappelijke zorg voor hun beroep vanuit hun hart voor het werk en de voldoening die ze uit hun werk halen. Het ondersteunen en begeleiden van mensen om zo bij te dragen aan een betere samenleving vormen vaak de belangrijkste drijfveren achter deze beroepskeuze.

Als begeleider maatschappelijke zorg kun je een stabiele toekomst verwachten met baanzekerheid, een passend salaris en goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Wil je meer weten over de specifieke mogelijkheden en opleidingen in de maatschappelijke zorg? Bekijk dan de opleiding om te ontdekken hoe jij begeleider kunt worden en een verschil kunt maken in het leven van anderen.

Capabel Onderwijs medewerker Daphne
Gepubliceerd door: Daphne Verkroost, Marketing & Communicatie Calder Holding
In de categorieën: Zorg, Zorg en Welzijn, Opleiding, MBO opleiding, BBL opleiding, MBO, MBO 2, MBO 4 en MBO 3
Beveiliging en Veiligheid beveiliger in uniform
Waar kun je werken als beveiliger niveau 2 of niveau 3?
Als je een opleiding tot beveiliger op mbo niveau 2 of niveau 3 hebt afgerond, opent zich een wereld vol carrièremogelijkheden binnen de beveiligingsbranche. In dit blog bekijken we waar je kunt werken als beveiliger voor zowel niveau 2 als 3, zodat je een beter beeld krijgt van de verschillende werkplekken.
Meer lezen
Alarmcentralist staat achter computerschermen
Welke opleiding heb je nodig om beveiliger te worden?
Om je voor te bereiden op een baan als beveiliger, is het belangrijk om te weten welke opleidingsmogelijkheden er zijn. In dit blog nemen we enkele opleidingen onder de loep die klaar kunnen stomen voor een functie in de beveiligingsbranche.
Meer lezen
Handhaver verzorgt de administratie
Welke opleiding moet je kiezen: Beveiliger 2 of Beveiliger 3?
Als je een carrière als beveiliger overweegt, twijfel je misschien tussen het volgen van de opleiding tot Beveiliger 2 of tot Beveiliger 3. Beide opleidingen bieden waardevolle kennis en vaardigheden, maar welke past het best bij jou?
Meer lezen

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.

Logo ministerie OCW partner Capabel Onderwijs

Logo Nvao Beeldmerk Geaccrediteerde Opleiding

Logo NRTO Geaccrediteerde Opleiding