Beoordeeld met een 8.8
Binnen 15 maanden je diploma
Meerdere keren starten per jaar
Erkende opleidingen

Wat verdien je als begeleider maatschappelijke zorg?

MBO Begeleider Maatschappelijke Zorg

Bekijk de opleidingspagina

Natuurlijk wil je ook graag weten wat je aan salaris kan verwachten als begeleider maatschappelijke zorg. In dit blog schrijven we over het gemiddelde salaris van een begeleider maatschappelijke zorg en factoren die van invloed kunnen zijn op het inkomen.

Salarisschalen van een begeleider maatschappelijke zorg

Het salaris van een begeleider maatschappelijke zorg is afhankelijk van verschillende factoren, zoals ervaring en het type organisatie waar de begeleider werkt. Voor het salaris gaat het in de meeste gevallen om de CAO Gehandicaptenzorg functiegroep 40 of in de CAO VVT (Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg) schaal 45. De opleiding begeleider maatschappelijke zorg biedt ook mogelijkheden om te gaan werken in de GGZ. In dat geval heb je te maken met de CAO geestelijke gezondheidszorg FWG 35.

Salaris per type organisatie

Wat betekenen deze salarisschalen nou als je fulltime aan het werk bent? In de CAO Gehandicaptenzorg begint het startsalaris bij € 2.605 wat kan oplopen tot € 3.640. In de CAO VVT (Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg begint dit bij € 2.423,- en kan oplopen tot € 3.471,-.

En voor de CAO geestelijke gezondheidszorg begint het startsalaris bij € 2.062,- om vervolgens te kunnen oplopen tot € 3.004,-.

Specialisaties of extra opleidingen in een bepaald domein van de maatschappelijke zorg, zoals ouderenzorg, gehandicaptenzorg of jeugdzorg, zorgen natuurlijk voor een hoger salaris. De genoemde salarissen gelden overigens alleen in loondienst. Een begeleider in de maatschappelijke zorg die als ZZP-er werkt (zelfstandige zonder personeel) verdient vaak meer. Je moet alleen niet vergeten dat je dan wel zelf verantwoordelijk bent voor andere zaken, zoals het regelen van je pensioen.

Hart voor het werk

Natuurlijk is het salaris belangrijk, toch kiezen veel begeleiders maatschappelijke zorg voor hun beroep vanuit hun hart voor het werk en de voldoening die ze uit hun werk halen. Het ondersteunen en begeleiden van mensen om zo bij te dragen aan een betere samenleving vormen vaak de belangrijkste drijfveren achter deze beroepskeuze.

Als begeleider maatschappelijke zorg kun je een stabiele toekomst verwachten met baanzekerheid, een passend salaris en goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Wil je meer weten over de specifieke mogelijkheden en opleidingen in de maatschappelijke zorg? Bekijk dan de opleiding om te ontdekken hoe jij begeleider kunt worden en een verschil kunt maken in het leven van anderen.

Pedagogisch Medewerker staat in het leslokaal
Gepubliceerd door: Daphne Verkroost, Marketing & Communicatie Calder Holding
In de categorieën: Zorg, Zorg en Welzijn, Opleiding, MBO opleiding, BBL opleiding, MBO, MBO 2, MBO 4 en MBO 3
Beveiliger controleert het magazijn
Wat betekent het als je als beveiliger als ZZP'er werkt?
Als je een carrière als beveiliger overweegt, heb je misschien wel eens gehoord van de mogelijkheid om als zelfstandige zonder personeel (ZZP'er) te werken. Maar wat houdt het precies in om als beveiliger als ZZP'er aan de slag te gaan?
Meer lezen
Beveiliging en Veiligheid beveiliger in uniform
Wat verdient een Beveiliger?
Als je overweegt om aan een carrière als beveiliger te beginnen, is het ook belangrijk om te weten wat je kunt verwachten qua salaris. In dit blog vertellen we je wat een Beveiliger niveau 2 en een Beveiliger niveau 3 verdienen.
Meer lezen
Verpleegkundige staat aan bed bij patiënt
Waar kan je werken als verzorgende IG?
Ben jij geïnteresseerd in onze verkorte opleiding tot verzorgende IG en vraag je je af waar je straks aan de slag kunt? Als verzorgende IG kun je op heel veel verschillende plekken werken! We vertellen je er alles over in dit blog.
Meer lezen

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.

Logo ministerie OCW partner Capabel Onderwijs

Logo Nvao Beeldmerk Geaccrediteerde Opleiding

Logo NRTO Geaccrediteerde Opleiding