Beoordeeld met een 8.8
Binnen 15 maanden je diploma
Meerdere keren starten per jaar
Erkende opleidingen

Is Doktersassistent iets voor mij?

Hoe weet je nou of je voor de opleiding tot doktersassistent moet kiezen of niet? Om die vraag te kunnen beantwoorden, is het belangrijk om jezelf eerst een paar andere vragen te stellen. Vind je het bijvoorbeeld fijn om verantwoordelijk te zijn? Jij bent straks namelijk het eerste aanspreekpunt voor patiënten en het is aan jou om tijdens de triage eventuele spoed te ontdekken. Lijkt het je het ook leuk om directe patiëntenzorg te leveren en echt patiëntencontact te hebben? Als doktersassistent is dat een belangrijk onderdeel van je werk. Je maakt afspraken met patiënten, adviseert en begeleidt patiënten, je assisteert bij onderzoeken en voert medische handelingen uit. Dit contact is heel belangrijk en kan veel voldoening geven.

Afwisseling als doktersassistent

Ook moet je je afvragen of jij iemand bent die het leuk vindt om veel verschillende taken en werkzaamheden of dat je je liever op één specifieke taak focust. Zowel de opleiding tot doktersassistent als het beroep is namelijk heel veelzijdig. Je houdt je bezig met zowel de medische als de administratieve aspecten van het werk, zoals het opnemen van vitale functies, het voorbereiden van patiënten op onderzoeken, het beheren van medische dossiers, het plannen van afspraken en het omgaan met patiënten.

Baanzekerheid

En wat voor elke opleiding en beroep een belangrijke vraag is; is er genoeg werk in te vinden? In het geval van de doktersassistent kunnen we je geruststellen. Er is namelijk een tekort aan doktersassistenten, waardoor er eigenlijk altijd voldoende werkgelegenheid is. Doktersassistenten werken vaak in huisartsenpraktijken, ziekenhuizen en gezondheidscentra. Daarbinnen zijn er bovendien voldoende carrièremogelijkheden voor de doktersassistent. Je kunt doorgroeien naar andere functies binnen de gezondheidszorg, zoals praktijkmanager of medisch secretaresse.

Duur van de opleiding tot doktersassitent

En last but not least kan de opleidingsduur van belang zijn. De mbo-niveau 4 opleiding tot doktersassistent duurt doorgaans twee tot drie jaar en is daarmee relatief kort. Bij Capabel Onderwijs kun je deze opleiding zelfs in 15 maanden volgen. Na het afronden van de opleiding kun je snel aan het werk. Het is ook mogelijk om na je opleiding verder te studeren met de hbo-opleiding tot praktijkondersteuner(POH), deze opleiding kun je ook bij Capabel volgen.

Het is belangrijk om te bedenken dat doktersassistent een veeleisend en verantwoordelijk beroep is, waarbij je te maken krijgt met emotioneel beladen situaties en waarbij je secuur en nauwkeurig moet werken. Het is dus belangrijk om goed na te denken of dit beroep bij jou past voordat je een beslissing maakt om doktersassistent te worden.

MBO Doktersassistent

Bekijk de opleidingspagina

Capabel Onderwijs medewerker Daphne
Gepubliceerd door: Daphne Verkroost, Marketing & Communicatie Calder Holding
In de categorieën: Zorg, Zorg en Welzijn, Opleiding, MBO opleiding, BBL opleiding, MBO, MBO 2, MBO 4 en MBO 3
Alarmcentralist staat achter computerschermen
Welke opleiding heb je nodig om beveiliger te worden?
Om je voor te bereiden op een baan als beveiliger, is het belangrijk om te weten welke opleidingsmogelijkheden er zijn. In dit blog nemen we enkele opleidingen onder de loep die klaar kunnen stomen voor een functie in de beveiligingsbranche.
Meer lezen
Handhaver verzorgt de administratie
Welke opleiding moet je kiezen: Beveiliger 2 of Beveiliger 3?
Als je een carrière als beveiliger overweegt, twijfel je misschien tussen het volgen van de opleiding tot Beveiliger 2 of tot Beveiliger 3. Beide opleidingen bieden waardevolle kennis en vaardigheden, maar welke past het best bij jou?
Meer lezen
BOA staat lachend in uniform in wijk
Hoe lang duurt het om beveiliger te worden?
Als je droomt van een carrière in de beveiliging, vraag je je misschien af hoe snel je aan de slag kunt in dit boeiende vakgebied. Capabel Onderwijs biedt versnelde opleidingsmogelijkheden om jou te helpen in korte tijd je doelen te bereiken.
Meer lezen

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.

Logo ministerie OCW partner Capabel Onderwijs

Logo Nvao Beeldmerk Geaccrediteerde Opleiding

Logo NRTO Geaccrediteerde Opleiding