Alles over de nieuwe STAP-subsidie

Het proces

Vanaf 1 maart 2022 wordt de nieuwe subsidie verstrekt om ontwikkeling en scholing te stimuleren onder volwassenen: de STAP-subsidie. Dit is een nieuwe vergoeding waarmee mensen vanaf 18 jaar tot de pensioengerichte leeftijd zich kunnen laten bij- of omscholen. Het doel van deze subsidie is om mensen te stimuleren zichzelf te laten (bij)scholen en zo hun positie op de arbeidsmarkt sterker te maken. Daar staat STAP ook voor: Stimulering van de Arbeidsmarkt Positie. Lees hier alles wat je moet weten over deze nieuwe regeling!

Wat is het precies?
De subsidie omvat €1.000,- scholingsbudget per jaar per persoon. Iedereen vanaf 18 jaar tot de AOW leeftijd met een relatie tot de arbeidsmarkt kan hier gebruik van maken. Dit betekent dat werkenden, ondernemers, ZZP'ers, vrijwilligers en werkzoekenden zich per 1 maart kunnen laten bij- of omscholen met het STAP-budget. Het budget mag gebruikt worden voor alle kosten die bij de scholingsactiviteit komen kijken: van het lesgeld, tot de leermiddelen, boeken en examenkosten. Je kunt kiezen voor een scholing onder de €1.000,-, dan krijg je de volledige kosten vergoed. Of je kunt kiezen voor een duurdere opleiding, dan wordt de €1.000,- als korting van je totaalbedrag afgetrokken. Let op: je kunt geen gebruik van de STAP-subsidie als je recht hebt op reguliere studiefinanciering. 

Waarom is deze subsidie er? 
Voorheen was het mogelijk om bij de belastingaangifte voor inkomstenbelasting scholingskosten af te trekken. Daarvoor is de STAP-subsidie nu in de plaats gekomen. Zo hoeven mensen niet meer hun studiekosten voor te schieten en kunnen ze geheel kosteloos studeren! Op deze manier wil de overheid doorstuderen voor iedereen mogelijk maken, ook voor mensen met een lager inkomen.

Hoe werkt het precies?
Zoek eerst een opleiding die het beste bij je past! Meld je dan aan via het reguliere inschrijfformulier en maak je aanmelding compleet. In de Mijn Inschrijving-omgeving van Capabel Onderwijs kun je vervolgens aangeven dat je gebruikt wilt maken van de STAP-subsidie. Je ontvangt dan van ons een STAP-aanmeldbewijs in je mailbox. Met dit bewijs kun je bij de start van het aanvraagtijdvak jouw STAP subsidie aanvragen in het UWV portaal. Capabel stuurt je een link hiernaar toe en duidelijke instructies wanneer het tijdvak opent. Kan niet missen!

Lees hier meer over het STAP-budget

Gratis studieadvies

Heb je vragen over een opleiding? Onze deskundige opleidingsadviseurs helpen je graag verder. Bel tijdens kantooruren 088 - 270 12 70 of mail naar info@capabel.nl

Wil je meer informatie over een HBO-opleiding? Neem dan contact op via 088- 270 12 77 of opleiding@capabelhogeschool.nl.

Contact Bezoek een voorlichting

Wat doet een sociaal werker?
Een sociaal werker heeft een heel afwisselend beroep waarin hij of zij heel veel met mensen te maken heeft. De taken en verantwoordelijkheden van een sociaal werker zijn dan ook uiteenlopend van aard. Hieronder hebben we het over een aantal van deze taken:
Hoe word je pedagogisch medewerker?
Pedagogisch medewerker worden kan dat op verschillende manieren. Allereerst kun je een opleiding volgen. De reguliere opleiding op een ROC duurt wel 3 jaar voor beide opleidingen, al kun je bij Capabel Onderwijs dezelfde opleiding volgen in 15 maanden. Dat scheelt ruim de helft van de tijd. De opleiding is te volgen als BOL, BBL of avondopleiding (FL+).
De Week van Lezen en Schrijven
Op deze pagina nemen je mee naar de betekenisvolle wereld van de Week van Lezen en Schrijven. Deze speciale week staat symbool voor het belang van geletterdheid en vormt de kern van Capabel Onderwijs om laaggeletterdheid te verminderen in Nederland.

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.