Hoofdafbeelding van Alles over de nieuwe STAP-subsidie
Alles over de nieuwe STAP-subsidie

Het proces

Alles over de nieuwe STAP-subsidie

Vanaf 1 maart 2022 wordt er een nieuwe subsidie verstrekt om ontwikkeling en scholing te stimuleren onder volwassenen: de STAP-subsidie. Dit is een nieuwe vergoeding waarmee mensen vanaf 18 jaar tot de pensioengerichte leeftijd zich kunnen laten bij- of omscholen. Het doel van deze subsidie is om mensen te stimuleren zichzelf te laten (bij)scholen en zo hun positie op de arbeidsmarkt sterker te maken. Daar staat STAP ook voor: Stimulering van de Arbeidsmarkt Positie. Lees hier alles wat je moet weten over deze nieuwe regeling!

Wat is het precies?
De subsidie omvat €1.000,- scholingsbudget per jaar per persoon. Iedereen vanaf 18 jaar tot de AOW leeftijd met een relatie tot de arbeidsmarkt kan hier gebruik van maken. Dit betekent dat werkenden, ondernemers, ZZP'ers, vrijwilligers en werkzoekenden zich per 1 maart kunnen laten bij- of omscholen met het STAP-budget. Het budget mag gebruikt worden voor alle kosten die bij de scholingsactiviteit komen kijken: van het lesgeld, tot de leermiddelen, boeken en examenkosten. Je kunt kiezen voor een scholing onder de €1.000,-, dan krijg je de volledige kosten vergoed. Of je kunt kiezen voor een duurdere opleiding, dan wordt de €1.000,- als korting van je totaalbedrag afgetrokken. Let op: je kunt geen gebruik van de STAP-subsidie als je recht hebt op reguliere studiefinanciering. 

Waarom is deze subsidie er? 
Voorheen was het mogelijk om bij de belastingaangifte voor inkomstenbelasting scholingskosten af te trekken. Daarvoor is de STAP-subsidie nu in de plaats gekomen. Zo hoeven mensen niet meer hun studiekosten voor te schieten en kunnen ze geheel kosteloos studeren! Op deze manier wil de overheid doorstuderen voor iedereen mogelijk maken, ook voor mensen met een lager inkomen.

Hoe werkt het precies?
Zoek eerst een opleiding die het beste bij je past! Meld je dan aan via het reguliere inschrijfformulier en maak je aanmelding compleet. In de Mijn Inschrijving-omgeving van Capabel Onderwijs kun je vervolgens aangeven dat je gebruikt wilt maken van de STAP-subsidie. Je ontvangt dan van ons een STAP-aanmeldbewijs in je mailbox. Met dit bewijs kun je bij de start van het aanvraagtijdvak jouw STAP subsidie aanvragen in het UWV portaal. Capabel stuurt je een link hiernaar toe en duidelijke instructies wanneer het tijdvak opent. Kan niet missen!

Gratis studieadvies

Heb je vragen over een opleiding? Onze deskundige opleidingsadviseurs helpen je graag verder. Bel tijdens kantooruren 088 - 270 12 70 of mail naar info@capabel.nl

Wil je meer informatie over een HBO-opleiding? Neem dan contact op via 088- 270 12 77 of opleiding@capabelhogeschool.nl.

Contact Bezoek een voorlichting

Haal meer stemmen binnen met de tips van Kader!
In deze blog geeft Kader Sucu, winnares van "Wie verdient een krachtig cadeau editie 2022,, tips and tricks om zoveel mogelijk stemmen te verzamelen voor jouw nominatie én om de top 3 te bereiken!
Wie verdient een krachtig cadeau?
De top 10 is bekend van onze landelijke actie ‘Wie verdient een krachtig cadeau?’. Wie verdient er volgens jou écht dit cadeau? Breng jouw stem uit! 
Krachtig cadeau in India
De oudere weeskinderen volgen nu via Nav-Jeevan de 3-jarige vervolgopleiding Verpleegkunde. Capabel Onderwijs zorgt er financieel voor dat Isha Dhurve en Simran Shrivas de opleiding kunnen behalen! Zij waren het afgelopen jaar tweede en derde van hun klas.

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.