Ik had zo een stageplek gevonden
Suzan Moortrop, student MBO Verpleegkundige
Bekijk onze opleidingen
Als Praktijkondersteuner Huisartsenzorg plus (kortweg POH+) werk je in een huisartsenpraktijk. Je ondersteunt de eindverantwoordelijke huisarts door specifieke zorgverlening. De zorggebieden waarin je werkzaam bent zijn onder andere diabeteszorg, astma/COPD, CVRM en ouderenzorg.
De praktijkorganisatie, kwaliteitszorg en communicatieve vaardigheden spelen een grote rol in je werk. Je werkt als POH+ op HBO niveau: zelfstandig beslissen en beargumenteerd afwijken van het protocollair werken maken deel uit van je werk.
De opleiding tot POH+ richt zich op het Competentie en Eindtermendocument voor de opleiding tot praktijkverpleegkundige huisartsenzorg (2018). De functiebenaming praktijkverpleegkundige huisartsenzorg (PVH) die zich op ditzelfde profiel richt is echter gereserveerd voor studenten die een nog te definiëren opleidingsroute hebben gevolgd. De HBO Praktijkondersteuner Huisartsenzorg plus is een uitstekende opstap naar deze opleiding PVH en leidt tot vrijstellingen hierbinnen.
Werk je in de zorg en heb je ten minste een MBO 4 verpleegkundige of POH-diploma, voldoende werkervaring en een HBO denk- en werkniveau? Dan is de opleiding tot Praktijkondersteuner plus de juiste keuze. Als je slaagt voor de opleiding dan ontvang je een erkend certificaat met 40 EC studiepunten uit de hoofdfase van de bacheloropleiding tot verpleegkundige.
Download hier de brochure van de opleiding POH+! Of neem contact op met een van onze opleidingsadviseurs voor meer informatie: 088 270 12 77
12 maanden. Lestijden op vaste lesdagen van 16:00 tot 21:00 uur, met mogelijke uitloop tot 22:00 uur.
Voor het volgen van de opleiding is een MBO-V of (erkend) POH diploma, voldoende relevante werkervaring en HBO denk- en werkniveau vereist. Onze opleidingsadviseurs kunnen je hier meer informatie over geven.
Als criterium voor voldoende relevante werkervaring gelden de uren die je besteedt aan werkzaamheden
De voorwaarde is dat je gedurende de laatste 3 jaar gemiddeld ten minste 12 relevante werkuren per week hebt gewerkt en dat dit bevestigt kan worden door je leidinggevende. Uren die je bijvoorbeeld als praktijkondersteuner besteedt aan administratie, vallen in de meeste gevallen niet binnen het deskundigheidsgebied van de verpleegkundige en mogen niet worden meegeteld.
Voor toelating tot de opleiding zijn de volgende documenten nodig:
De examencommissie beslist over toelating tot de opleiding en de toekenning van vrijstellingen. De examencommissie kan nadere stukken en informatie opvragen.
De opleiding tot Praktijkondersteuner Huisartsenzorg plus overlapt deels met de erkende Bacheloropleiding tot Verpleegkundige (croho 34560). De opleiding sluit aan bij het 'Competentie en Eindtermendocument voor de opleiding tot praktijkverpleegkundige huisartsenzorg (2018)'.
Capabel Hogeschool neemt deel aan het convenant Samenwerkende Hogescholen Praktijkondersteuners (POH) en Praktijkverpleegkundigen (PVH) in de huisartsenpraktijk. Voor de opleiding tot POH+ wordt een accreditatieaanvraag aan het Kwaliteitsregister V&V voorbereid.
In de opleiding tot POH+ verwerf je op HBO niveau kennis en vaardigheden op de volgende onderwerpen:
De opleiding wordt afgesloten met een kennistoets, beoordeling van de stage, praktijkopdracht en een reflectieopdracht.
De beroepspraktijkvorming vindt plaats door stage of werkzaamheden in een huisartsenpraktijk. Gedurende 12 maanden (afhankelijk van de mogelijkheden) werk je 1,5 tot 2 dagen per week aan je stageopdracht (totaal ten minste 280 uur). De opdracht wordt onder regie van Capabel Hogeschool samen met jou en de huisartsenpraktijk opgesteld en betreft midden-complexe zorg.
Gemiddeld 2 vaste lesdagen per maand.
Bij het succesvol afronden van de opleiding ontvang je een diploma Praktijkondersteuner Huisartsenzorg plus. Hiernaast wordt op het diploma een aantekening gemaakt van de behaalde 40 ECTS studiepunten. Dit diploma zal leiden tot vrijstellingen binnen de nog vast te stellen opleidingsroute tot de functie van Praktijkverpleegkundige.
De boeken schaf je zelf aan. Betaling van het lesgeld in termijnen verloopt uitsluitend via automatische incasso. De algemene voorwaarden zijn van toepassing.
Je kunt van verschillende middelen gebruik maken om jouw opleiding te financieren. Zoals studiefinanciering, het Leven-Lang-Leren-Krediet, STAP-budget en subsidies. Kijk voor meer informatie over deze middelen bij Financiering, subsidies en belastingvoordeel.
Klaar om met jouw opleiding Praktijkondersteuner Huisartsenzorg Plus (POH+) te starten?