Hoofdafbeelding van opleiding HBO Training Nierfunctie en Labwaarden

HBO Training Nierfunctie en Labwaarden

Mooi aansluitend en een goede verdieping op de MBO 4 opleiding apothekersassistent.

SANA

Bekijk onze opleidingen
Hoofdafbeelding van opleiding HBO Training Nierfunctie en Labwaarden
HBO Training Nierfunctie en Labwaarden
Type Training
Erkenning SANA
Vooropleidingen Relevant diploma of Relevante werkervaring
Duur 4 maanden
Niveau HBO Bij/nascholing
Studiefinanciering Ja (alleen voor Training)

Het beroep

De beschikbaarheid van (recente) labwaarden kan de farmacotherapeutische zorg aan de individuele cliënt sterk verbeteren. Het afhandelen van bewakingssignalen, medisch farmaceutische beslisregels en eventuele interventies kunnen sneller, nauwkeuriger en efficiënter verlopen. In de dagelijkse praktijk zal het dan vooral gaan om de nierfunctie, de leverfunctie, de elektrolyten (natrium, kalium en kreat), de bloedglucose en het HbA1c. Het gebruik van laboratoriumwaarden in de medicatiebewaking draagt bij aan veilige, effectieve en doelmatige farmacotherapie.

Voor wie

Voor ervaren apothekersassistenten die hun cliënten de juiste voorlichting en farmaceutische patiëntenzorg willen blijven bieden in een snel ontwikkelend werkveld. Merk je dat je, nu de farmaceutische patiëntenzorg steeds meer afgestemd wordt op de specifieke situatie van de cliënt en de cliënt steeds mondiger wordt, qua achtergrondkennis soms te kort schiet en/of wil je meer weten over de achtergronden en het afhandelen van de bewakingssignalen, medisch farmaceutische beslisregels en eventuele interventies met betrekking tot verschillende labwaarden, dan is deze cursus echt iets voor jou.

Waarom bij Capabel Hogeschool

 • Kleinschalig
  Bij Capabel Hogeschool hebben we kleine groepen en krijg je veel persoonlijke aandacht
 • Studieloopbaancoach
  Persoonlijke begeleiding op maat door een vaste studieloopbaancoach
 • Praktijkgestuurd
  Wat je leert kun je meteen toepassen in uitdagende praktijkopdrachten
 • Starten wanneer jij eraan toe bent
  Drie keer per jaar starten op één van onze vijf locaties
 • Vaste lesdagen
  Lessen worden gegeven op vaste dagen in de week
 • Klassikaal en online
  Klassikaal les als voorkeur en online lessen mogelijk

Download hier de brochure voor meer informatie of bezoek een voorlichting!

Studieduur en collegetijden

4 maanden. Lestijden op vaste lesdagen van 18:45 tot 22:00 uur.

Toelating en vrijstelling

Voor het volgen van de training Nierfunctie en labwaarden is MBO 4-diploma Apothekersassistent en een relevante werkplek vereist.

Voor toelating zijn nodig: een kopie diploma en cijferlijst relevante vooropleiding of een 21+ verzoek en een actueel CV.

Locaties & Startdata

Er zijn geen vaste inschrijfdata voor deze opleiding. Na inschrijving hoor je zo snel mogelijk van ons wanneer jij kan starten met je beste jaar!

Programma

Erkende opleiding

De inhoud van de training Nierfunctie en Labwaarden komt overeen met onderdelen van de NVAO geaccrediteerde HBO Bacheloropleiding Farmaceutisch Consulent. Voor de opleiding is daarnaast het SANA keurmerk door de Stichting Accreditatie Nascholing Apotheekmedewerkers toegekend onder ID nummer 364070. Bij de accreditatie beschrijft SANA deze training onder andere als: "Gedegen nascholing, met goede opdrachten en ruimte voor leren door te doen." en een "Prima cursus waarin de verschillende onderdelen goed worden belicht. De webinar is een mooie aanvulling.".

Inhoud

De training richt zich op het vergroten van de kennis over de nieren en over de invloed van nierfunctiestoornissen op het geneesmiddelgebruik van de patiënt. Bij suboptimaal geneesmiddelgebruik bij patiënten met nierfunctiestoornissen leer je een verbeterplan op te stellen. Ook is het belangrijk om het proces in de apotheek omtrent medicatiebewaking bij nierfunctiestoornissen goed geregeld te hebben. In de lessen zal hier aandacht aan besteed worden.

Verder wordt het nefron in relatie tot geneesmiddelen (NSAID’s, RAAS-remmers, lis- en thiazidediuretica en aldosteronantagonisten) uitgebreid behandeld. Tijdens de lessen wordt ook uitgelegd hoe de verschillende formules voor het schatten van de nierfunctie tot stand komen. Bovendien wordt duidelijk wat de voor- en nadelen van deze formules zijn. Daarnaast richt de training zich op het leren herkennen van situaties waar de nierfunctie onterecht overschat kan zijn. Dit alles wordt duidelijk gemaakt met vele casussen die de klinische redenatie van de apotheekmedewerker zullen verbeteren.

De training richt zich ook op labwaarden. In het vervolgonderzoek medicatieveiligheid (2017) is gebleken dat er ruimte is voor verbetering in het proactief opvragen van niet alleen nierfuncties, maar ook overige labwaarden als elektrolyten (o.a. kalium en natrium). Er zijn enkele aanwijzingen dat het monitoren op afwijkende elektrolytspiegels kan leiden tot belangrijke interventies. Tijdens de lessen wordt duidelijk welke beruchte veroorzakers van afwijkende elektrolytspiegels er zijn, hoe deze middelen dit kunnen veroorzaken en welke medicamenteuze interventies er gedaan kunnen worden om de elektrolytspiegels te corrigeren. Ook wordt dit gedeelte van de training o.a. duidelijk gemaakt aan de hand van laagdrempelige casuïstiek.

Wanneer je de training Nierfunctie en Labwaarden volgt doe je kennis en vaardigheden op over de volgende onderwerpen

 • Functioneren van nieren m.b.t. excretie van geneesmiddelen
 • De anatomie en functie van het nefron (in relatie tot medicatie)
 • Identificatie van patiënten met behoefte aan doseringscontrole
 • De voor- en nadelen van de verschillende formules voor het schatten van de GFR
 • De paradoxale protectieve werking van RAAS-remmers en de gevaren van NSAID’s m.b.t. de nierfunctie
 • Proactief optreden in gevallen waar de nierfunctie mogelijk overschat wordt
 • Interventies/doseringswijzigingen bij een verminderde nierfunctie (o.a. bij DOAC’s)
 • Herevaluatie van de nierfunctie
 • Het herkennen van bekende (zowel medicamenteuze als niet-medicamenteuze) veroorzakers van hypo- en hyperkaliëmien en hypo- en hypernatriëmien
 • Het voorkomen van afwijkende elektrolytspiegels
 • Het kunnen verklaren van afwijkende elektrolytspiegels in relatie tot het renine-angiotensine-aldosteron systeem (RAAS)
 • Medicamenteuze interventies om potentieel ernstige afwijkende natrium- en kaliumspiegels te corrigeren

Stage / Beroepspraktijkvorming (BPV)

Stage maakt geen deel uit van de opleiding.

Lesdagen

Totaal 2 bijeenkomsten waarvan 1 klassikaal en 1 via webinar.

Getuigschrift

Bij succesvolle afronding van de studie ontvang je het door SANA erkende certificaat Nierfunctie en Labwaarden.

Prijzen

Lesgeld ineens:
€ 1.144
Examens:
Inclusief + gratis herkansing
Boekenkosten per leerproject:
Inclusief
Inschrijfgeld:
€ 85
Studiefinanciering mogelijk:
Ja
Vereiste vooropleiding:
Relevant diploma of Relevante werkervaring

Bij een studieduur van meer dan 12 maanden is het vermelde lesgeld per jaar. Boeken worden per leerproject door studenten zelf aangeschaft. Betaling van het lesgeld in termijnen verloopt uitsluitend via automatische incasso. De algemene voorwaarden zijn van toepassing.

Je kunt van verschillende middelen gebruik maken om jouw opleiding te financieren. Zoals studiefinanciering, het Leven-Lang-Leren-Krediet, belastingaftrek en subsidies. Kijk voor meer informatie over deze middelen bij Financiering, subsidies en belastingvoordeel.

Klaar om met jouw opleiding Nierfunctie en Labwaarden te starten?

Schrijf je nu in!

Of wil je eerst nog meer informatie?

Bezoek een voorlichting

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.