Hoofdafbeelding van opleiding HBO Training Farmaceutische Voorlichting en Informatie

HBO Training Farmaceutische Voorlichting en Informatie

Ik had zo een stageplek gevonden

Suzan Moortrop, student MBO Verpleegkundige

Bekijk onze opleidingen
Hoofdafbeelding van opleiding HBO Training Farmaceutische Voorlichting en Informatie
HBO Training Farmaceutische Voorlichting en Informatie
Type Training
Erkenning SANA
Vooropleidingen Relevant diploma of Relevante werkervaring
Duur 4 maanden
Niveau HBO Bij/nascholing
Studiefinanciering Nee

Het beroep

De zorgvraag verandert steeds meer richting chronische behandelbare zorg. Zorgverleners worden hierdoor vaker ‘zorgbegeleiders’ of ‘zorgcoaches’, waarbij de behoeften en de zelfredzaamheid van de patiënten voorop staan. Dit maakt het geven van voorlichting en informatie een steeds groter onderdeel van het dagelijks werk in de apotheek is. Een goed geïnformeerde patiënt kan immers betere, gezondere en beter bij de patiënt passende keuzes maken. Tevens draagt heldere, eerlijk en duidelijke voorlichting bij aan de motivatie en therapietrouw van de patiënt. Goede voorlichting levert de patiënt dus veel op. Maar het is ook bij uitstek het onderdeel waarbij je als zorgprofessional jouw deskundigheid kunt profileren en dé manier om een goede, professionele band op te bouwen met je patiënten. Dit levert betere zorg op met een belangrijke rol voor de apotheek hierin.

Voor wie

Voor ervaren apothekersassistenten die hun cliënten de juiste voorlichting en farmaceutische patiëntenzorg willen blijven bieden in een snel ontwikkelend werkveld. Cliënten worden mondiger, hebben veel vaker chronische aandoeningen en begeleiding is belangrijker geworden.

Wil je meer inzicht, vaardigheden en handvaten bij het voeren van de verschillende zorggesprekken die je in de apotheek met de cliënt voert? Dan is de training Farmaceutische Voorlichting en Informatie de juiste keuze.

Je leert betere en diepgaandere zorggesprekken te voeren, waarbij je tegelijkertijd zelf de regie over het gesprek in de hand houdt. Ook leer je de (psychologische) theorie achter het geven van voorlichting, zodat je zelf bewuste keuzes leert maken tijdens jouw gesprekken en je jouw team kunt ondersteunen bij (de ontwikkeling van) hun voorlichting.

Waarom bij Capabel Hogeschool

 • Kleinschalig
  Bij Capabel Hogeschool hebben we kleine groepen en krijg je veel persoonlijke aandacht
 • Studieloopbaancoach
  Persoonlijke begeleiding op maat door een vaste studieloopbaancoach
 • Praktijkgestuurd
  Wat je leert kun je meteen toepassen in uitdagende praktijkopdrachten
 • Starten wanneer jij eraan toe bent
  Drie keer per jaar starten op één van onze vijf locaties
 • Vaste lesdagen
  Lessen worden gegeven op vaste dagen in de week
 • Klassikaal en online
  Klassikaal les als voorkeur en online lessen mogelijk

Studieduur

4 maanden. Lestijden op vaste lesdagen van 18:45 tot 22:00 uur.

Toelating en vrijstelling

Voor het volgen van de HBO training Farmaceutische voorlichting en informatie is MBO 4-diploma Apothekersassistent en een relevante werkplek vereist.

Locaties & Startdata

Locatie
Startddatum
Lesdag
Utrecht
16 december 2021
Donderdag avond (18.45 - 22.00 uur)
Donderdag avond (18.45 - 22.00 uur)
16 december 2021

Programma

Erkende opleiding

De inhoud van de training Farmaceutische voorlichting en informatie komt overeen met onderdelen van de NVAO geaccrediteerde HBO Bacheloropleiding Farmaceutisch Consulent. Voor de opleiding is daarnaast het SANA keurmerk door de Stichting Accreditatie Nascholing Apotheekmedewerkers toegekend onder ID nummer 364137.

Inhoud

De training richt zich op het ontwikkelen en effectief toepassen van (communicatieve) vaardigheden die noodzakelijk zijn voor het geven van cliëntgerichte informatie, voorlichting en advies binnen het farmaceutisch werkveld.

Je verwerft hiertoe de benodigde inzichten, attitude en vaardigheden.

Je leert het naar eigen kennis en inzicht toepassen van voorlichting & informatie als strategisch beleidsinstrument voor de apotheekorganisatie.

De training Farmaceutische voorlichting en informatie volgt doe je kennis en vaardigheden op over de volgende onderwerpen

 • Voorlichting: wat is het doel, wie is de ontvanger en wat is zijn behoefte, hoe bereik je de doelgroep/ander, wat is een passende structuur
 • Het belang van het geven van voorlichting, informatie en FPZ, ook met oog op de WGBO
 • Voorlichting tijdens zorggesprekken: begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel, instructies, zelfzorg, tweede uitgifte, therapietrouw gesprekken en advies en voorlichting
 • Op welke wijze je het beste informatie kunt verzamelen, bijv. bij een medicatieverificatiegesprek
 • Voorlichting bij verandering
 • E-health

Er zijn totaal 4 bijeenkomsten en je werkt aan praktijkopdrachten.

Stage / Beroepspraktijkvorming (BPV)

Stage maakt geen deel uit van de opleiding.

Lesdagen

Totaal 3 bijeenkomsten.

Getuigschrift

Bij succesvolle afronding van de studie ontvang je het certificaat Farmaceutische Voorlichting en Informatie.

Prijzen

Lesgeld ineens:
983
Examens:
Inclusief + gratis herkansing
Boekenkosten per leerproject:
Inclusief
Inschrijfgeld:
75
Studiefinanciering mogelijk:
Nee
Vereiste vooropleiding:
Relevant diploma of Relevante werkervaring

Bij een studieduur van meer dan 12 maanden is het vermelde lesgeld per jaar. Boeken worden per leerproject door studenten zelf aangeschaft. Betaling van het lesgeld in termijnen verloopt uitsluitend via automatische incasso. De algemene voorwaarden zijn van toepassing.

Je kunt van verschillende middelen gebruik maken om jouw opleiding te financieren. Zoals studiefinanciering, het Leven-Lang-Leren-Krediet, belastingaftrek en subsidies. Kijk voor meer informatie over deze middelen bij Financiering, subsidies en belastingvoordeel.


Klaar om met jouw opleiding Farmaceutische Voorlichting en Informatie te starten?

Schrijf je nu in!

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.