De opleiding Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg in ‘t kort
Begeleider gehandicaptenzorg is een verantwoordelijke functie. Je werkt met mensen van allerlei leeftijden met diverse beperkingen. Je leert daarom ook veel over psychosociale en gedragsproblemen. Je leert daarbij ook alles over sociale vaardigheden en gesprekstechnieken. En je leert verpleegtechnische handelingen aan. Verder doe je kennis en kunde op over ADL-ondersteuning en begeleiding bij wonen en huishouden. Ook leer je over sociale activering en dagbesteding.
Je korte MBO-opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en de keuzedelen. Deze onderdelen zijn opgedeeld in vijf overzichtelijke blokken van elk tien weken. Het basisdeel en het profieldeel bevatten alle kennis en vaardigheden voor de beroepsgroep in het algemeen en het beroep van persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg in het bijzonder. Met de keuzedelen kun jij je specialiseren en onderscheiden.
Flexibel studeren
Je volgt 1 dag in de week vaklessen. Deze worden gegeven door betrokken docenten die de praktijk goed kennen. Zo zijn de lessen levendig en actueel. Op school krijg je theorielessen die volledig aansluiten bij de praktijk en praktijklessen die weer helemaal aansluiten bij de theorie. Wat je hebt geleerd, kun je dus meteen toepassen.
Bij Capabel volg je een verkorte MBO-opleiding. Intensieve begeleiding door een docent is bij ons vanzelfsprekend. Niet alleen tijdens je wekelijkse vaklessen en generieke lessen, maar ook tijdens je zelfstudie word je actief begeleid door onze docenten. De online leeromgeving is interactief, met duidelijke uitleg en voorbeelden en diverse webinars per onderwerp.
Beroepsgerichte vakken
Als persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg heb je een gevarieerde en veelzijdige functie waarin je je werkt met mensen van alle leeftijden met een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking. Je leert daarom ook veel over psychosociale en gedragsproblemen. Je leert in de opleiding Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg over o.a. de volgende onderwerpen:
- Sociale vaardigheden en gesprekstechnieken
- ADL-ondersteuning en verzorging
- Begeleiding bij wonen en huishouden
- Sociale activering en dagbesteding
- Verpleegtechnische handelingen
Generieke vakken
Naast de beroepsgerichte vakken zijn ook de generieke vakken onderdeel van je MBO-diploma. Dit zijn de vakken Nederlands, Engels, Rekenen, Loopbaan en Burgerschap. De generieke vakken worden online aangeboden door middel van colleges (webinars) en er is een vakdocent online beschikbaar (e-docent) waaraan je interactief vragen kunt stellen per mail, telefonisch, chat of via het forum.
Keuzedelen
Bovenop het basis- en profieldeel kies je keuzedelen waarmee je je kunt specialiseren en onderscheiden, of waarmee je makkelijker kunt doorstromen naar het HBO-onderwijs. Jouw keuzedelen geven je een voorsprong op de arbeidsmarkt. Voor de opleiding persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg kun je bijvoorbeeld kiezen uit de volgende keuzedelen:
- Ondernemerschap MBO
- Wijkgericht werken
- Doorstroom naar HBO-gezondheidszorg
Stage of Werken
Een belangrijk deel van het leren in het MBO vindt plaats tijdens de beroepspraktijkvorming (BPV), ook wel stage genoemd. De BPV moet je volgen in een erkend leerbedrijf. Zie de website www.stagemarkt.nl voor meer informatie over erkende leerbedrijven.
Onze opleiding heeft twee varianten: je volgt de BOL-opleiding of de BBL-opleiding. Het verschil tussen die twee is dat je bij de BOL-variant stage loopt en in de BBL-variant werkt. Heb je al werk bij een erkend leerbedrijf, dan kun je de BBL-variant volgen. Je stage duurt dan 984 uur.
Als je geen werk hebt bij een erkend leerbedrijf en aanspraak wilt maken op studiefinanciering, dan volg je de BOL-variant. Je zoekt zelf een stageplek bij een erkend leerbedrijf, waarbij Capabel Onderwijs je waar nodig zal ondersteunen. Je stage duurt dan 576 uur.
En wat is er nou leuker dan je opgedane kennis en vaardigheden meteen kunnen toepassen in de praktijk? Zo zie je meteen wat je allemaal al kunt en doe je al meteen werkervaring op. En dingen die minder goed gaan, kun je dezelfde week nog in de klas bespreken en verbeteren. Een ervaren praktijkbegeleider van Capabel Onderwijs begeleidt je hierbij.
Toetsing en Examinering
Tijdens je opleiding beoordelen we regelmatig je studievoortgang met studieloopbaangesprekken, voortgangstoetsen en met opdrachten. Zo weet je steeds waar je al goed in bent en waar je nog aan moet werken. Zo kun jij je gericht voorbereiden op je examens. Het onderwijs en de examens bij Capabel Onderwijs worden uitgevoerd volgens de kaders van het officiële kwalificatiedossier Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg met crebonummer 25477.
Meer over de opleiding
Er is 1 vaste dag voor vaklessen. De overige tijd besteed je aan online lessen (webinars), zelfstudie en BPV (stage). De vaste schooldag is erg handig voor je weekindeling. Omdat de BOL-opleidingen van Capabel Onderwijs voldoen aan alle kwaliteitseisen, net als bijvoorbeeld een ROC. Je kunt dan ook studiefinanciering aanvragen!
Geïnteresseerd in de BBL-variant van de opleiding? Klik dan hier voor meer informatie.
Gratis studieadvies
Heb je vragen over deze opleiding, of over andere opleidingen van Capabel Onderwijs? Onze deskundige opleidingsadviseurs helpen je graag verder. Bel tijdens kantooruren 088-270 12 70 of mail naar info@capabel.nl
Financiering van je opleiding
Om je opleiding bij Capabel Onderwijs te financieren kun je gebruik maken van verschillende middelen:
Studiefinanciering
Ben jij jonger dan 30 jaar? Dan kun je in aanmerking komen voor Studiefinanciering! Deze studiefinanciering kan oplopen tot maximaal 803 euro per maand. Het kan dus zomaar zijn dat je jouw volledige opleiding bij Capabel Onderwijs met je studiefinanciering kan bekostigen. Voor een berekening van je studiefinanciering en om te controleren of je in aanmerking komt kun je terecht op de website van DUO.
Levenlanglerenkrediet
Heb je geen recht meer op studiefinanciering? Dat hoeft geen probleem te zijn. In de meeste gevallen kun je dan aanspraak maken op het levenlanglerenkrediet. Hiermee kan je tegen zeer gunstige voorwaarden geld lenen bij de overheid voor de bekostiging van je lesgeld. Dit krediet hoef je dan pas een jaar na je opleiding terug te betalen.
Belastingaftrek
Betaal jij de opleiding zelf? Dan kan je de kosten die je maakt voor je opleiding aftrekken van je inkomstenbelasting. Als je zelf geen inkomen hebt, maar wel een fiscale partner, dan kan je partner gebruik maken van de belastingaftrek. Deze belastingaftrek kan oplopen tot 50% van je opleidingskosten. Als je studiefinanciering ontvangt kun je deze kosten niet aftrekken.
Subsidieregeling Praktijkleren
Voor werkgevers kan de Subsidieregeling Praktijkleren van toepassing zijn. Voor meer informatie kun je hierover terecht bij de website van het RVO.
Prijsspecificatie
De kosten van de opleiding Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg van Capabel Onderwijs zijn als volgt:
Lesgeld in termijnen
16 termijnen van 433
+ 3 gratis termijnen studieverlenging (indien nodig)
Lesgeld ineens
6928
6096
12% korting
Examens *
Inclusief + gratis herkansing
Leermiddelen en (online) boekenpakket **
486
Studiefinanciering mogelijk?
Ja
Vereiste vooropleiding
3 jaar HAVO/VWO of diploma VMBO k-g-t of MBO-3 of via een intaketoets
* Het studiegeld van Capabel Onderwijs is inclusief alle examens en eenmalige herkansingen van deze examens.
** Om zo transparant mogelijk te zijn, werken we met één totaalprijs voor alle boeken en leermiddelen. Voor meer informatie kijk hier
Betaling van het lesgeld in termijnen verloopt uitsluitend via automatische incasso. De algemene voorwaarden van Capabel Onderwijs zijn van toepassing.