Capabel Logo
1 jarige opleidingen
Erkend MBO met studiefinanciering
Meerdere startmomenten per jaar
1 dag per week les

Corona update: Je kunt jouw opleiding klassikaal starten in november! Lees hier meer over de actuele situatie.

meer informatie

Opleiding Kok

Klanten vertellen
Niveau
2
Duur
52 lesweken
Erkenning
Ministerie van OCW
Studiefinanciering
Studie-financiering
Ja
Leerweg
BOL (Regulier onderwijs) en BBL (Je hebt een leerwerkplek)

Jij als kok

Zie jij jezelf al de sterren van de hemel koken in een gerenommeerde keuken? Bij Capabel kun je die droom binnen 14 maanden werkelijkheid maken. Tijdens deze verkorte opleiding leer je alles over koken: van de selectie van verse ingrediënten tot de bereiding van heerlijke gerechten en het samenstellen van een compleet menu. Hygiëne en veiligheid in de keuken krijgen ook de benodigde aandacht in de opleiding. Na de opleiding kun je aan de slag in iedere professionele keuken. Je kunt natuurlijk aan de slag bij een restaurant of hotel, maar ook zorginstellingen, cateraars en bedrijven uit de recreatiesector zoeken vakmensen in de keuken. Dit maakt je flexibel, aantrekkelijk en vergroot je baankansen!

Veel vraag naar koks
Een opleiding tot kok volgen is heel leuk en ook een slimme carrièrekeuze. Er is namelijk ontzettend veel vraag naar koks. Dat betekent dat er volop baankansen zijn voor jou! Je vindt gemakkelijker een stage of baan als je jouw diploma behaald hebt. Wil je liever naar het buitenland? Ook geen probleem! Ga je kookdroom achterna bij bijvoorbeeld een hoogstaand restaurant, op foodfestivals, een leuke pub of zelfs bij een verzorgingstehuis. Met deze opleiding is jouw droombaan zeker mogelijk! Daarbij kun je in ontzettend veel bedrijven terecht! Zolang er maar een keuken is voor jou om in te koken.

Korte MBO-koksopleiding BOL

Binnen 14 maanden je diploma al op zak hebben? Ja, dat kan! In 52 lesweken leer je alle benodigde kennis om aan de slag te gaan als kok.

BOL of BBL?
Je kunt kiezen tussen de BOL- of BBL-variant van de opleiding bij Capabel Onderwijs Groep. BOL houdt in dat je één dag per week klassikaal les volgt, twee dagen stage loopt en de andere dagen thuis studeert in de online leeromgeving. BBL betekent dat je één dag per week naar school gaat en drie dagen werkt bij je leerwerkbedrijf. Lees meer over het verschil tussen BOL- en BBL-opleidingen.

Met 4 startmomenten per jaar kun jij starten wanneer het jou uitkomt! Het startmoment september komt er al snel aan. Begin nu met de stroomversnelling voor jouw toekomst!

Klaar in 1 jaar!
Meerdere startmomenten
Al ruim 30 jaar ervaring
De specialist in Zorg & Welzijn
Transparante prijzen
Erkende MBO opleidingen
Locatie
Startdatum opleiding
Lesdag
Locatie en startdatum
Lesdag
Locatie, startdatum
Lesdag
16 november 2020
15 februari 2021
10 mei 2021
06 september 2021
Locatie
Startdatum opleiding
Lesdag
Locatie en startdatum
Lesdag
Locatie, startdatum
Lesdag
16 november 2020
16 november 2020
15 februari 2021
15 februari 2021
10 mei 2021
10 mei 2021
06 september 2021
06 september 2021

Je korte mbo-opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en de keuzedelen. Deze onderdelen zijn opgedeeld in vijf overzichtelijke blokken van elk tien weken. Het basisdeel en het profieldeel bevatten alle kennis en vaardigheden voor de beroepsgroep in het algemeen en het beroep van kok in het bijzonder. Met de keuzedelen kun jij je specialiseren en onderscheiden.

Flexibel studeren

Bij Capabel ga je 1 dag per week naar school. Je krijgt les van betrokken docenten die de praktijk goed kennen. Zo zijn de lessen levendig en actueel. Op school krijg je theorielessen die volledig aansluiten bij de praktijk en praktijklessen die weer helemaal aansluiten bij de theorie. Wat je hebt geleerd, kun je dus meteen toepassen.

Je volgt een verkorte MBO-opleiding bij Capabel. Intensieve begeleiding van een docent is bij ons vanzelfsprekend. Niet alleen tijdens je wekelijkse klassikale en online les, maar ook tijdens je zelfstudie word je actief begeleid door onze docenten. De online leeromgeving is interactief, met duidelijke uitleg en voorbeelden en diverse webinars per onderwerp.

Beroepsgerichte vakken

Tijdens de opleiding leer je op praktische wijze alles wat je moet weten over kookapparatuur, ingrediënten, dranken en bereidingstechnieken. Daarnaast leer je hoe je je werkomgeving schoon houdt, zodat je hygiënisch kunt werken.

Generieke vakken

Naast de beroepsgerichte vakken zijn ook de generieke vakken onderdeel van je mbo-diploma. Dit zijn de vakken Nederlandse taal , Rekenen, Loopbaan en Burgerschap. De generieke vakken worden online aangeboden door middel van colleges (webinars) en er is een docent online beschikbaar (e-docent) waaraan je interactief vragen kunt stellen per mail, telefoon, chat of via het forum.

Keuzedelen

Je kiest binnen de opleiding een aantal keuzevakken waarmee jij je kunt onderscheiden en specialiseren. Je kunt uit de volgende keuzedelen kiezen:

KOK-1:
Eetcultuur en -wensen 
Verdieping blijvend fit, veilig en gezond werken (geschikt voor niveau 2)

KOK-2:
De gastvrije kok 
Verdieping blijvend fit, veilig en gezond werken (geschikt voor niveau 2)

KOK-3: 
Bereidt brood- en banketproducten 
Verdieping blijvend fit, veilig en gezond werken (geschikt voor niveau 2)

Stage

Wat is er nou leuker dan je opgedane kennis en vaardigheden meteen kunnen toepassen in de praktijk? Dat ga je doen op je stage. Zo zie je meteen wat je allemaal al kunt en doe je al meteen werkervaring op. Een ervaren praktijkbegeleider begeleidt je hierbij. En dingen die minder goed gaan, kun je dezelfde week nog in de klas bespreken en verbeteren.

Je volgt je stage, ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd, bij een erkend leerbedrijf. Je zoekt zelf een stageplek bij een erkend leerbedrijf, waarbij Capabel Onderwijs Groep je waar nodig ondersteunt. Je stage in deze BOL opleiding duurt 576 uur. Zie de website www.stagemarkt.nl voor meer informatie over erkende leerbedrijven.

Toetsing en examinering

Tijdens je opleiding beoordelen we regelmatig je studievoortgang met studieloopbaangesprekken, voortgangstoetsen en met opdrachten. Zo weet je waar je al goed in bent en waar je nog aan moet werken. Zo kun jij je gericht voorbereiden op je examens. Aan het einde van de opleiding leg je een theorie- en praktijkexamen af om te laten zien dat jij het diploma verdient. Het onderwijs en de examens bij Capabel Onderwijs Groep worden uitgevoerd volgens de kaders van het officiële kwalificatiedossier Kok met crebonummer 25180.

Financiering van je opleiding

Om je opleiding bij Capabel Onderwijs Groep te financieren kun je gebruik maken van verschillende middelen:

Studiefinanciering

Ben jij jonger dan 30 jaar? Dan kun je in aanmerking komen voor Studiefinanciering! Deze studiefinanciering kan oplopen tot maximaal 803 euro per maand. Het kan dus zomaar zijn dat je jouw volledige opleiding bij Capabel Onderwijs Groep met je studiefinanciering kan bekostigen. Voor een berekening van je studiefinanciering en om te controleren of je in aanmerking komt kun je terecht op de website van DUO.

Levenlanglerenkrediet

Heb je geen recht meer op studiefinanciering? Dat hoeft geen probleem te zijn. In de meeste gevallen kun je dan aanspraak maken op het levenlanglerenkrediet. Hiermee kan je tegen zeer gunstige voorwaarden geld lenen bij de overheid voor de bekostiging van je lesgeld. Dit krediet hoef je dan pas een jaar na je opleiding terug te betalen.

Belastingaftrek

Betaal jij de opleiding zelf? Dan kan je de kosten die je maakt voor je opleiding aftrekken van je inkomstenbelasting. Als je zelf geen inkomen hebt, maar wel een fiscale partner, dan kan je partner gebruik maken van de belastingaftrek. Deze belastingaftrek kan oplopen tot 50% van je opleidingskosten. Als je studiefinanciering ontvangt kun je deze kosten niet aftrekken.

Subsidieregeling Praktijkleren

Voor werkgevers kan de Subsidieregeling Praktijkleren van toepassing zijn. Voor meer informatie kun je hierover terecht bij de website van het RVO.

Prijsspecificatie

De kosten van de opleiding Kok van Capabel Onderwijs Groep zijn als volgt:

Lesgeld in termijnen
15 termijnen van 450  + 3 gratis termijnen studieverlenging (indien nodig)
Lesgeld ineens
6750  5940  12% korting
Examens *

Inclusief

Leermiddelen en (online) boekenpakket **
2 termijnen van 432
Inschrijfgeld
85
Studiefinanciering mogelijk?
Ja
Vereiste vooropleiding
Diploma VMBO Basisberoepsgerichte leerweg of Entreeopleiding

* Het studiegeld van Capabel Onderwijs Groep is inclusief alle examens en eenmalige herkansingen van deze examens.

** Om zo transparant mogelijk te zijn, werken we met één totaalprijs voor alle boeken en leermiddelen. Voor meer informatie kijk hier

Betaling van het lesgeld in termijnen verloopt uitsluitend via automatische incasso. De algemene voorwaarden van Capabel Onderwijs Groep zijn van toepassing.

download brochure
Direct Inschrijven