Beoordeeld met een 8.8
Binnen 15 maanden je diploma
Meerdere keren starten per jaar
Erkende opleidingen

Doktersassistent docent aan het woord;
Tamara van Walsum

Docent aan het woord; Tamara van Walsum

Capabel onderwijs apothekersassistent student tijdens praktijkoefening Tamara van Walsum is docent bij Capabel voor de opleiding Doktersassistent sinds 2018. Ze geeft les aan groepen in Rotterdam, Arnhem en Zwolle. Tamara vertelt over haar ervaring als docent voor de opleiding Doktersassistent, het beroep zelf en het werkveld.

Flexibiliteit en eigen input

Tamara vertelt: ‘Het beroep doktersassistent vind ik fantastisch. Het geeft me echt een kick en ik sta er met veel passie. Ik mag helpen met doktersassistentes op te leiden; hoe leuk is dat!

Tijdens mijn lessen probeer ik in de ochtend theoretische lessen te plannen. In de middag gaan we aan de slag met de praktische lessen. Je merkt dat studenten zich in de ochtend goed kunnen concentreren en het fijn vinden om in de middag creatief bezig te zijn met een opdracht.

Het leuke aan docent zijn bij Capabel vind ik dat je heel flexibel kan zijn. Je hebt de ruimte om je eigen input te geven en je kunt veel van jezelf aan de lessen toevoegen.‘

Leuke en minder leuke kanten

Studenten vinden de lesdagen erg leerzaam. Ze leven hier helemaal van op. Klassikale lessen zijn, vooral in coronatijd, een echt feestje. Bijvoorbeeld tijdens een praktijkgerichte les wordt de klas in twee groepen gesplitst. De ene groep gaat aan de slag met laboratoriumwerk en de andere groep gaat een zelfgemaakt kwartetspel of Jenga spelen om eventuele vragen uit de toets te oefenen.

Wat de studenten het minst leuk vinden zijn de generieke vakken, zoals Nederlands, Engels en rekenen. Daar willen ze eigenlijk niet mee bezig zijn, maar de generieke vakken zijn uiteraard wel belangrijk. De studenten willen vooral bezig zijn met het beroep doktersassistent.‘

Studenten ondersteunen

Als docent is het belangrijk om de leerstrategie van een student te kennen. Zodra dit in beeld is, kun je daarmee aan de gang gaan. Eén student van mij loopt nogal achter, maar bij haar word ik daar niet ongerust van. Ze moet op een gegeven moment die druk voelen en dan levert ze alles in. Ik weet dat dat goed komt.

Een andere student heeft te maken gehad met huiselijk geweld en zat daarvoor in een Veilig Thuis-huis. Ze kon wekenlang niets aan haar opleiding doen en had geen toegang tot internet. Zodra het weer kan, probeer ik samen met deze student de lessen in te halen en haar daarin te ondersteunen. In die situaties ga je daar flexibeler mee om.’

Herkenbaarheid als student

‘Op dit moment volg ik zelf de opleiding Toegepaste Psychologie bij Capabel. Daar ervaar ik ook weer hoe het is om student te zijn. In de docentenrol kreeg ik weleens de vraag wat je moet leren voor de toets. Ik gaf dan altijd als antwoord dat ik ze niet opleid voor de toets, maar voor de functie doktersassistent; je moet alles kennen! Nu ik zelf een opleiding erbij volg, begrijp ik veel beter waar deze vraag vandaan komt en moet ik wat meer richting geven tijdens mijn lessen.’

Baangarantie

Studenten zijn aan het eind van de opleiding enorm gegroeid. Ze hebben iets heel bijzonders gepresteerd. De opleiding duurt natuurlijk 15 maanden, terwijl dit normaal 3 jaar is. Die 15 maanden kunnen ze weleens ervaren als een tijd waar ze dingen hebben moeten opgeven, maar ik wil ze wel meegeven dat ze door deze opleiding een geweldige carrière voor de boeg hebben.

Studenten hebben met deze opleiding nagenoeg baangarantie. Er zijn grote tekorten in de branche. Niet alleen bij huisartsenpraktijken, maar ook bij poliklinieken en bij de GGD. Er is heel veel werk en ook op veel verschillende vlakken. Je kunt als doktersassistent ook nog heel erg doorgroeien. We zien sommige studenten ook nog weleens terug bij een vervolgopleiding binnen Capabel om door te groeien in het vakgebied.

Het beroep

‘Als doktersassistent ben je de spil van een praktijk. Om naar de dokter te kunnen moet iedereen langs de doktersassistent. Dat geeft een heleboel verantwoordelijkheid, want je moet situaties wel goed in kunnen schatten. Het is zo’n ontzettend breed werkgebied. Je werkt aan administratieve taken, je bent een oor aan het uitspuiten en later komt er ook iemand binnenlopen met een gebroken pols. Geen enkele dag is hetzelfde.‘

Interesse?

Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden die er voor jou bestaan als doktersassistent, hoe de opleiding eruitziet of wil je meer informatie? Wil je misschien een keer een proefles mee lopen? Dat kan natuurlijk bij Capabel. Op onze website vind je alle informatie over de opleiding en kom je makkelijk met ons in contact. 

Meest gekozen opleidingen

Capabel Onderwijs medewerker Yrla
Gepubliceerd door: Yrla Huls, Marketing & Communicatie Calder Holding
In de categorieën: Onderwijs, Opleiding, MBO opleiding, BBL opleiding en MBO
BOA staat lachend in uniform in wijk
Hoe lang duurt het om beveiliger te worden?
Als je droomt van een carrière in de beveiliging, vraag je je misschien af hoe snel je aan de slag kunt in dit boeiende vakgebied. Capabel Onderwijs biedt versnelde opleidingsmogelijkheden om jou te helpen in korte tijd je doelen te bereiken.
Meer lezen
Beveiliger controleert het magazijn
Hoe word je beveiliger?
Ben je geïnteresseerd in een carrière als beveiliger en vraag je je af wat je nodig hebt om zo’n baan te bemachtigen? In dit blog komt aan de orde hoe je beveiliger kunt worden en welke stappen je kunt nemen om jouw droom te verwezenlijken.
Meer lezen
Verpleegkundige staat met haar handen in de zak
Waarom kies je voor de opleiding Verzorgende IG?
Het beroep van Verzorgende-IG biedt veel kansen voor mensen die anderen willen helpen. Denk je eraan om deze opleiding te doen? Hier zijn vijf redenen waarom de opleiding Verzorgende-IG de juiste keuze voor jou kan zijn.
Meer lezen

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.

Logo ministerie OCW partner Capabel Onderwijs

Logo Nvao Beeldmerk Geaccrediteerde Opleiding

Logo NRTO Geaccrediteerde Opleiding