Capabel Logo
1 jarige opleidingen
Erkend MBO met studiefinanciering
Meerdere startmomenten per jaar
1 dag per week les

Corona update: Je kunt jouw opleiding klassikaal starten! Lees hier meer over de actuele situatie.

meer informatie

De zorg heeft extra handen nodig!

11

dec

11

dec

We kennen allemaal de krantenkoppen “Verwaarlozing ouderen structureel probleem” en “Ruim twee miljard euro extra nodig voor verpleeghuizen”. De situatie in de zorg was schrijnend. Meer dan de helft van het personeel in verpleeg- en verzorgingshuizen moest cliënten regelmatig langer dan een uur zonder toezicht laten, met alle gevolgen van dien. Ruim 90 procent van de ouderenzorgmedewerkers laat weten te weinig tijd en mensen te hebben om goede hulp te kunnen bieden aan bejaarde bewoners. Bewoners liepen daardoor vaak ongewassen en onverschoond rond (Bron: AD, 29-11-2014). Het is geen onwil van het personeel maar ze hebben simpelweg te weinig tijd om alle bewoners te verzorgen.

De situatie was schrijnend, gelukkig ‘was’ want het gaat nu een stuk beter. De NOS publiceerde 22 november jl. een artikel met een positieve slag. In het artikel wordt gesproken over een vrouw die in een woongroep woont, ze wordt heel liefdevol verzorgd door haar verpleging. Haar haren worden na elk dutje gekamd, ze krijgt een bijpassend sjaaltje om en haar mond wordt snel even schoongeveegd. Dit lijken kleine dingen, maar zijn voor de familie heel waardevol.

Het is zo belangrijk dat we deze positiviteit vasthouden. De ouderen verdienen de beste zorg en net dat beetje extra aandacht. We kunnen dit alleen volhouden als alle vacatures in de zorg worden vervuld. Er zijn extra handen nodig om alle ouderen voldoende aandacht te geven. Het aantal openstaande vacatures in de zorg is dit jaar met 80 procent gestegen. Tot en met oktober 2017 zaten ziekenhuizen, verpleeghuizen en thuiszorginstellingen elke maand gemiddeld met een tekort van bijna 10.000 personeelsleden (Bron: Trouw, 20-11-2017). Zoals het nu gaat kan het niet langer. Het personeel in de zorg geeft aan dat zij last hebben van de personeelstekorten en de werkdruk die dat oplevert.

Er komt 2 miljard extra voor de zorg om deze problemen op te lossen. Maar met alleen geld komen we er niet, er zijn mensen nodig. Heb jij een hart voor de zorg en wil jij ouderen de zorg geven die ze verdienen? Meld je dan aan voor een opleiding in de zorg. Onze opleidingen duren 15 maanden en daarna ben je meteen klaar voor de praktijk. De vacatures liegen er niet om, jij kan direct aan de slag. Kom in actie om de zorg in Nederland een stukje beter te maken! De komende jaren zijn er tot 125.000 extra medewerkers in de zorg nodig, ben jij daar 1 van?

Kies bijvoorbeeld voor de opleiding Verzorgende IG Verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg. Je leert onder andere hoe je ouderen moet verzorgen, hoe je chronisch zieken helpt met revalideren en hoe je zorg organiseert.

Ons volgende startmoment is 12 februari, zien we je dan?

Gepubliceerd door Mariëlle Walta
In de categorieën Zorg en Welzijn en Arbeidsmarktperspectief

Ik ben Mariëlle Walta, Onderwijskundige/Onderwijsontwikkelaar bij Capabel. Ik ben, samen met mijn collega’s, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de opleidingen. Alles wat jij op de opleiding leert heb ik (samen met de docenten) ontworpen. Ik schrijf een blog over alles wat met Capabel Onderwijs Groep en het mbo te maken heeft. Ik hoop met mijn blog veel mensen enthousiast te maken om een mbo-opleiding te volgen. Verder kan ik niet zonder sneakers, Netflix, koffie en is de zomer mijn favoriete seizoen!

Gratis studieadvies

studie advies

Heb je vragen over een opleiding bij Capabel Onderwijs Groep?
Onze deskundige opleidingsadviseurs helpen je graag verder en
zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8:30 tot 17:00