Beoordeeld met een 8.8
Binnen 15 maanden je diploma
Meerdere keren starten per jaar
Erkende opleidingen

Tekort doktersassistenten nu duidelijk merkbaar

Het is al een tijd een bekend probleem: er is een groot tekort aan doktersassistenten. Er wordt al jaren gezegd dat de tekorten blijven oplopen en er een oplossing gezocht moet worden. De effecten van de tekorten worden nu schrijnend zichtbaar. Huisartsenpraktijken moeten hun deuren sluiten, alleen omdat er geen doktersassistent aanwezig kan zijn.

Zorg in gevaar

Dit probleem zal alleen maar aanhouden de komende jaren, als er niet meer nieuwe doktersassistenten de arbeidsmarkt betreden. Steeds meer MBO-afgestudeerden kiezen voor een HBO-opleiding, in plaats van aan het werk te gaan als assistent. Hierdoor wordt de druk op actieve doktersassistenten alleen maar hoger. Praktijken zullen vaker hun deuren moeten sluiten.

De kracht van de assistent

De doktersassistent levert belangrijk werk. Hij of zij is
de eerste die in contact is met de patiënt. Dat geeft de doktersassistent de verantwoordelijkheid om in te schatten of en welke hulp een patiënt nodig heeft. Door toenemende druk door te weinig doktersassistenten, worden hierin meer en meer inschattingsfouten gemaakt.

De doktersassistent voert ook zelf medisch-technische zaken uit, zoals hechten, verbinden of EHBO verlenen. Ook onderzoek doen op urine, ontlasting of bloed behoort tot het takenpakket. Daarbij is de doktersassistent verantwoordelijk voor het ondersteunen bij onderzoeken van de huisarts, het inplannen van het spreekuur, het uitschrijven van herhalingsrecepten en het verwerken van medische gegevens.

Al deze taken komen op de schouders van de actieve doktersassistenten of huisartsen terecht. Door toenemende druk krijgt de patiënt minder aandacht. Hierdoor loopt de patiënt het gevaar niet gehoord te worden.

Word doktersassistent!

Wil jij meehelpen aan de oplossing? Bekijk dan de opleiding Doktersassistent van Capabel Onderwijs. Schrijf je nu nog in voor het startmoment in november en haal in 15 maanden jouw MBO 4 diploma! Leer alles wat je nodig hebt in de praktijk, zodat je direct kan bijdragen aan de oplossing van dit probleem.

Gepubliceerd door: Yvonne Mallie, Marketing & Communicatie Calder Holding
In de categorieën: Opleiding, MBO opleiding, BBL opleiding, MBO, MBO 2, MBO 4, MBO 3, Onderwijs, Zorg en Zorg en Welzijn
BOA staat lachend in uniform in wijk
Hoe lang duurt het om beveiliger te worden?
Als je droomt van een carrière in de beveiliging, vraag je je misschien af hoe snel je aan de slag kunt in dit boeiende vakgebied. Capabel Onderwijs biedt versnelde opleidingsmogelijkheden om jou te helpen in korte tijd je doelen te bereiken.
Meer lezen
Beveiliger controleert het magazijn
Hoe word je beveiliger?
Ben je geïnteresseerd in een carrière als beveiliger en vraag je je af wat je nodig hebt om zo’n baan te bemachtigen? In dit blog komt aan de orde hoe je beveiliger kunt worden en welke stappen je kunt nemen om jouw droom te verwezenlijken.
Meer lezen
Verpleegkundige staat met haar handen in de zak
Waarom kies je voor de opleiding Verzorgende IG?
Het beroep van Verzorgende-IG biedt veel kansen voor mensen die anderen willen helpen. Denk je eraan om deze opleiding te doen? Hier zijn vijf redenen waarom de opleiding Verzorgende-IG de juiste keuze voor jou kan zijn.
Meer lezen

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.

Logo ministerie OCW partner Capabel Onderwijs

Logo Nvao Beeldmerk Geaccrediteerde Opleiding

Logo NRTO Geaccrediteerde Opleiding