Beoordeeld met een 8.8
Binnen 15 maanden je diploma
Meerdere keren starten per jaar
Erkende opleidingen

Zelfs de grootste studiebol kan zich niet de hele dag concentreren: zo werken onze hersenen niet

Tips voor thuisstudie!

Accountmanager zit achter bureau met laptopOnderwijs bij Capabel betekent veel zelf en thuis studeren, maar al helemaal het afgelopen jaar. Tijdens de lockdown is er geen andere optie dan studeren op je eigen thuiswerkplek. Hoe pak jij dit aan? Lukt het jou om gemotiveerd te blijven? Er zijn manieren om dit voor jezelf een stukje makkelijker te maken en je concentratie te verhogen. Wij hebben ze hieronder voor je op een rij gezet.

1. Zorg voor een vast ritme

Houd voor thuis studeren hetzelfde ritme aan als wanneer je naar school of werk zou gaan. Dus gooi niet je dag- en nachtritme om,
maar ga op een normale tijd naar bed. Zorg dat je 7 tot 9 uur slaap krijgt en sta op een vaste tijd op. Dit zorgt ervoor dat je minder moe bent en verhoogt je concentratie en productiviteit.

2. Studeer niet in je pyjama

Ook al studeer je thuis en zie je niemand de hele dag: maak je ook klaar alsof je naar school of werk zou gaan.
Spring even lekker onder de douche en trek een leuke outfit aan: dus niet je pyjama of joggingpak!
Dit zorgt ervoor dat je niet zomaar terug je bed in duikt en dat je het gevoel hebt dat je iets moet doen.

3. Creëer een vaste werkplek

Zorg ervoor dat je een vaste plek hebt waar je studeert, zodat je hersenen zijn ingesteld om aan het werk te gaan wanneer je hier zit. Het beste is om een plek te kiezen in een rustige, opgeruimde ruimte met veel daglicht. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat je met natuurlijk licht 30%-40% productiever bent.

"Zelfs de grootste studiebol kan zich niet de hele dag concentreren: zo werken onze hersenen niet. "

4. Plan pauzes in

Zelfs de grootste studiebol kan zich niet de hele dag concentreren: zo werken onze hersenen niet. Breek daarom je studietijd op in blokken met tussendoor meerdere korte pauzes. Je kunt bijvoorbeeld de 90-20-methode hanteren, ook wel bekend als intermittent resting.

Dan ga je steeds 90 minuten bezig met studie en houd je daarna 20 minuten pauze om je hersenen rust te geven en weer op te laden. Probeer elke pauze buiten je studeerkamer door te brengen, bij voorkeur buitenshuis. Het beste is als je ook niet constant op je telefoon zit in de pauze, dit kost je hersenen namelijk alsnog veel energie. Ga even lekker wandelen, relax en luister wat muziek of doe een korte meditatie om je hoofd écht goed leeg te maken. 

5. Beloon jezelf!

Zorg ervoor dat je jezelf beloont als je een drukke studieweek hebt; houd het leuk voor jezelf! Beloon jezelf tijdens de week met kleine dingen, zoals in de avond een aflevering van je favoriete serie, een lekkernij of een lekkere lunch. Je kunt ook grotere beloningen koppelen aan grotere prestaties. Zo motiveer je jezelf en heb je iets om naar uit te kijken. Spreek bijvoorbeeld af dat je die tas die je al zo lang wilt mag kopen als je al je tentamens haalt of vier het behalen van een groepsopdracht samen met taart!

Capabel Onderwijs medewerker Marloes DEF
Gepubliceerd door: Marloes Straatman, Marketing & Communicatie Calder Holding
In de categorieën: Onderwijs, Opleiding, MBO opleiding, BBL opleiding, MBO en HBO Bachelor
Verpleegkundige staat aan bed bij patiënt
Waar kan je werken als verzorgende IG?
Ben jij geïnteresseerd in onze verkorte opleiding tot verzorgende IG en vraag je je af waar je straks aan de slag kunt? Als verzorgende IG kun je op heel veel verschillende plekken werken! We vertellen je er alles over in dit blog.
Meer lezen
beveiliger staat lachen voor winkelpand
Waarom zou je beveiliger worden?
Het beroep van beveiliger kan een aantrekkelijke keuze zijn voor mensen die op zoek zijn naar een dynamische en uitdagende carrière. In dit blog bespreken we waarom het de moeite waard kan zijn om beveiliger te worden en hoe dit beroep kan bijdragen aan een zinvolle loopbaan.
Meer lezen
Doktersassistent staat in praktijkruimte met spierbal
Verzorgende IG of doktersassistent?
Droom je van een carrière in de zorg en ben je nieuwsgierig naar het verschil tussen een verzorgende IG en een doktersassistent? In dit artikel vertellen we je over de opleiding, het werk, het salaris.
Meer lezen

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.

Logo ministerie OCW partner Capabel Onderwijs

Logo Nvao Beeldmerk Geaccrediteerde Opleiding

Logo NRTO Geaccrediteerde Opleiding