Beoordeeld met een 8.8
Binnen 15 maanden je diploma
Meerdere keren starten per jaar
Erkende opleidingen

Dag van de Tandarts (assistent)

Een tandarts zonder tandartsassistent? Onmogelijk!

De Dag van de Tandarts wordt elk jaar op 6 maart gevierd om aandacht te vestigen op het belang van een goede mondgezondheid en het werk van tandartsen en de tandartsassistenten. Het doel van deze dag is om mensen bewust te maken van het belang van regelmatige tandheelkundige controles, een goede mondhygiëne, en om tandartsen en assistenten te erkennen voor hun belangrijke rol in het handhaven van de mondgezondheid van de samenleving.

Dag van de Tandarts(assistent)

Tijdens deze dag worden verschillende activiteiten en evenementen georganiseerd om het bewustzijn over mondgezondheid te vergroten, zoals het delen van informatie over mondgezondheid op sociale media, het organiseren van gratis tandheelkundige controles en het geven van lezingen over mondgezondheid op scholen en universiteiten

Tandartsassistent staat lachend voor behandelstoel
Wat doet een Tandartsassistent?

Een tandarts kan technisch gezien niet zonder een assistent werken, het zou zijn of haar werk ontzettend veel moeilijker maken en de kwaliteit van de zorg voor de patiënt verminderen als er geen tandartsassistent aanwezig zou zijn. Er zijn veel verschillende redenen waarom een tandarts een assistent nodig heeft. Hieronder een paar voorbeelden:

  1. Instrumenten en materialen: Tijdens een tandheelkundige behandeling moet de tandarts verschillende instrumenten en materialen gebruiken, zoals een boor, een spiegel, een sonde, een afzuigsysteem en verschillende soorten vullingen en restauratiematerialen. Een assistent zorgt ervoor dat de tandarts deze materialen binnen handbereik heeft en helpt bij het aanreiken ervan.
  2. Patiëntenzorg: Een assistent helpt bij het comfortabel positioneren van de patiënt in de tandartsstoel en het verzorgen van de patiënt tijdens de behandeling, zoals het drooghouden van de mond en het afzuigen van overtollig speeksel.
  3. Sterilisatie en onderhoud: Een assistent is verantwoordelijk voor het steriliseren van de instrumenten en het onderhoud van de apparatuur, zodat de tandarts deze op een veilige en effectieve manier kan gebruiken. Ook hierbij is hygiëne heel belangrijk.
  4. Administratie en planning: Een assistent helpt bij het bijhouden van de administratie en planning van de tandartspraktijk, zoals het beheren van afspraken, het bijhouden van medische dossiers en het verwerken van betalingen.
Tandartsassistent worden? Volg een mbo opleiding Tandartsassistent 

Kortom, een assistent speelt een belangrijke rol bij het ondersteunen van de tandarts tijdens de behandeling van patiënten en het beheren van de tandartspraktijk. Zonder een assistent zou de tandarts veel van deze taken zelf moeten uitvoeren, wat de kwaliteit van de zorg voor de patiënten zal verminderen.

Vind jij mondgezondheid ook zo belangrijk en zou jij aan de slag willen als een tandartsassistent? Bij Capabel Onderwijs kan je binnen 15 maanden jouw diploma voor de mbo opleiding tandartsassistent niveau 4 kunnen halen. Bekijk alle mogelijkheden van de opleiding op deze pagina.

Pedagogisch Medewerker staat in het leslokaal
Gepubliceerd door: Daphne Verkroost, Marketing & Communicatie Calder Holding
In de categorieën: Onderwijs, Opleiding, MBO opleiding, BBL opleiding, MBO, BOL en Flexibele Leerweg +
Verpleegkundige staat aan bed bij patiënt
Waar kan je werken als verzorgende IG?
Ben jij geïnteresseerd in onze verkorte opleiding tot verzorgende IG en vraag je je af waar je straks aan de slag kunt? Als verzorgende IG kun je op heel veel verschillende plekken werken! We vertellen je er alles over in dit blog.
Meer lezen
beveiliger staat lachen voor winkelpand
Waarom zou je beveiliger worden?
Het beroep van beveiliger kan een aantrekkelijke keuze zijn voor mensen die op zoek zijn naar een dynamische en uitdagende carrière. In dit blog bespreken we waarom het de moeite waard kan zijn om beveiliger te worden en hoe dit beroep kan bijdragen aan een zinvolle loopbaan.
Meer lezen
Doktersassistent staat in praktijkruimte met spierbal
Verzorgende IG of doktersassistent?
Droom je van een carrière in de zorg en ben je nieuwsgierig naar het verschil tussen een verzorgende IG en een doktersassistent? In dit artikel vertellen we je over de opleiding, het werk, het salaris.
Meer lezen

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.

Logo ministerie OCW partner Capabel Onderwijs

Logo Nvao Beeldmerk Geaccrediteerde Opleiding

Logo NRTO Geaccrediteerde Opleiding